24 juli, 2006

Fruntimmersveckan slutar med Kristina...

...och det är min namnsdag idag. Jag grävde fram den här fossilen igår. Kakan har inte bakats hos oss på fyrtio år sa mamma, när jag undrade över ett par saker i receptet. Resultet blev inte så dumt.
Kombinationen krusbär med svag ton av bittermandel är oslagbar. Lägg därtill att den serveras en ljummen kväll i juli under trädens lövverk. Blunda och njut.

Krusbärstårta
(8 pers)
200 g margarin
1 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
5-6 bittermandlar
5-6 dl krusbär väl mogna
socker
Maräng
3 vitor
1 ½ dl socker

Smör och socker röres vitt, tillsätt ägget. Sedan iröres mald mandel och mjölet. Bredes ut i smord form med löstagbar kant. Gräddas ljusgul i 200°C. Krusbären lägges på samt lite socker. Koka krusbären lätt med ett par msk socker om de inte är väl mogna. Vitorna vispas hårt, sockret vändes försiktigt ner. Bredes över krusbären. Sätts in för att få färg 100°C. Den stod inne minst en halvtimme men jag har inte mer exakt tid än så här just nu. God som den är men kan också serveras med vaniljglass eller lättvispad grädde.

4 kommentarer:

Anne sa...

Grattis på namnsdagen!

Brazilian Linda sa...

Ja grattis! låter gott att fira med en god krusbärskaka! Krusbär är bara en av de massor av goda bär sverige har och brasilien såklart saknar :)

Qi sa...

Grattis på namnsdagen Kinna från en annan namnsdagsfirare!

Kinna sa...

Tack Anne och grattis Qi.

Linda - redan Carl Jonas Love Almqvist sa på sin tid att: "Blott Sverige svenska krusbär har." Kanske kakan kan vara god med t ex körsbär.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...