26 juni, 2006

Salt sill i ugn

Salt sill som används i den här rätten finns att köpa på Hötorgshallen där den ligger insaltad i stora tunnor. Vanligt snabbköp har den också, men det är inte lika kul att köpa plastförpackat som i lösvikt. Lite förberedelse krävs då den ska vattläggas ett par timmar upp till ett halvt dygn. Se till att vattna ur ordentligt för den är rejält salt.

Säkert kan rätten tyckas gammaldags och visst hör den till det svenska kulturarvet. Husmanskost om man så vill för salt sill var verkligen ingen delikatess förr. Regler fanns för att anställda inte skulle behöva äta fisk alltför ofta i veckan. För oss nutidsmänniskor är den något mera exotiskt och ovanlig. God med den färska potatisen på sommaren.

Salt sill i ugn
Salt sill
Lök
Vispgrädde
Skinna, bena ur och vattlägg salt sill. Filea sillen och byt vatten ofta, tar bara några timmar att vattna ur. Fileas inte sillen utan bara läggs i vatten, bör den ligga över natten.
Skala löken, skär i skivor (inte för tunna). Lägg sillen på ett smort fat med lökskivor mellan filéer i taktegel form. Häll över tjock grädde. Grädda i ugn på ca 200 grader gott och väl 10 min. Serveras med skalpotatis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...