02 juni, 2006

Rosenpromenad

Les Chemins de la Roses var en häftig upplevelse. Fyra hektar med bara rosor, gamla, moderna, engelska, galliska samt flera pergolor. Doften var överväldigande under den njutningsfulla promenaden i trädgården. Från dammen hördes dova kvackanden av stora grodor som simmade runt änderna. Trädgården hade just öppnats då rosorna nyligen börjat blomma. Sedan är det aktiviteter i trädgården fram till mitten av november. Rosenseminarier, promenader, vernissager, plockning, bukettknytning och destilleringsfest. Ett destillat av rosor tyckte jag lät spännande och när jag såg att rosenglass serverades fanns ingen återvändo. Glassen var en verklig delikatess. Rosenvatten och potpurri landade i min väska. Nu doftar halva våningen av dito rosor och jag hänförs fortfarande. Rosenvattnet ska användas till glass, orientaliska (kött?) rätter samt vinägretter.

Lite kort fakta
Korsfarana tog rosenvattnet till Europa då de upptäckt det hos Araberna ca år 1000. Sedan 1800-talet har det odlats rosor på allvar på våra breddgrader. Rosor plockas för hand och varje arbetare kan plocka ca 30 kg på en dag. De torkas och 1 ton torkade rosenblad ger 500 g oljeessens som utvinns genom ångdestillation.

Nostradamus är en av de historiska personer som skrivit om rosor. Han älskade marmelader och använde rosor i sin medicinska kokbok "Treatise on Make-Up and Jam" som kom ut 1555.
The Guardian har beskrivit boken i korthet.

Rosenmarmelad (recept från rosenträdgården)
Välj starkt doftande rosenblad av olika sort. Väg bladen och ta samma mängd socker och hälften varmt vatten. Koka bladen i lagen 1-1 ½ minut. Häll på burk och låt kallna. Se fler användningsområden på
Gustavs skål.

Kanderade rosenblad (beskrivning från rosenträdgården)
1 äggvita ½ tsk vatten Blanda äggvita och vatten. Doppa bladen i vätskan och sedan i strösocker. Lägg dem på oljat smöpapper, strö över socker, låt torka i solen. Upprepa tills sockret hårdnar i form av en hård skorpa. Kan t ex användas för dekor på tårtor eller glassar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bara namnet - Rosenmarmelad - låter så härligt!

Hälsar/
Veronica

Ilva sa...

Tack Kinna! Det blir nog lite rosenmarmelad här!

Nässelblom & choklad sa...

så underbart med alla rosor............

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...