01 juni, 2006

Prova en vildväxande ört

Ängsyresås (sause à l'oseille) finns ofta på menyn accompanjerad av bräserad eller stekt laxfilé. Oooohhhh det är sååå gott. Ängsyra odlas men du hittar den säkert på en äng eller längs dikesrenen också. Enligt någon bloggare går det att köpa ängsyreblad. Själv har jag inte stött på den i affärerna. Rik på c-vitamin och frisk i smaken passar den bra i sallader, såser, soppor och till grönsakstillbehör. Mycket flera användsningsområden än jag hade tänkt mig.

Misslyckat eget försök
Så fort jag såg såsen på menyn bad jag om att få provsmaka. Snabbt kom en kokott med sås in på bordet. Lätt syrlig och krämig.
Dock har jag inte lyckats själv att återskapa smaken. Ett improviserat prov visade att recept är säkrast första gången. Skapelsen smakade mest löksås, på gränsen till lätt kvalmig och inte med den syra och fräschör såsen ska ha. Okej, den var inte otäck bara inte sådär elegant som den skulle vara.

Lånat recept
Här kommer en beskrivning på sås ur Kokkonsten från A till Ö av Erhard Gorys som säkert är jättegod. Själv måste jag ut på landet för att samla in mera råvara innan jag kan prova på den. Kan ju inte riskera att en rastad hund delat med sig av sina kroppsvätskor över maten.

Ängsyresås (Sause à l'oseille)
Bräsera finhackade ängssyreblad i smör. Fräs i en annan kastrull smör och mjöl, späd med kalvbuljong och låt blandningen koka en stund. Tillsätt ängssyrepurén, krydda med litet salt och socker och blanda i vispgrädde.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, vilken härlig semester ni verkar ha haft ... det bara flödar in nya roliga inlägg att läsa på din blogg.

Vi som kommer in och läser kan bara buga, bocka och säga:

Merci Kinna!

Mvh/
Veronica

Kinna sa...

Tack för den fina komplimangen. Det kommer lite mer tror jag. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...