28 juni, 2006

Äppelkaka på picknick

Hela gänget på picknick i gröngräset med smörgåsar och äppelkaka. Kaffevatten fick köpas till då det mesta funnit vägen ner i bakluckans avgrund. Inga sura miner dock och alla lät sig väl smaka.

Kungars strategiska näste
Den mäktiga borgen mitt på ön reste sig bakom oss en likt en fyr på vakt och visst, den är strategiskt placerad i inloppet mot Söderköping och Göta kanal för att hålla koll på sjöfarten. Med ett pålverk tvingades trafiken att gå söder om ön. Vasakungarna trivdes gott på borgen och den byggdes till och om flera gånger. Under Johan den III:es tid fick tornet sin nuvarande höjd, men det mesta av slottets murar såldes som byggnadsmaterial under 1730-talet, därav att det mest är en ruin idag. Läs mer på wikipedia

Gott i picknickkorgen
Den underbara äppelkakan som norska Christine bakade påminde starkt om min Farmors speciella äppelkaka.

Klefstad äppelkaka (Farmor Elsa)
4 ägg
3 dl socker
1 ½ dl margarin
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3-5 äpplen
kanel och strösocker

Ägg och socker röres. Margarin smältes och blandas i. Sikta ner bakpulver blandat med vetemjöl. Bred ut på smörad och bröad långpanna. Skala och kärna ur äpplen och skär i tunna klyftor. Lägg dem efter varandra över sockerkakssmeten, strö över lite kanel och socker. Grädda i 175 grader tills kakan har fått fin färg. Skär i rutor när kakan svalnat.

1 kommentar:

Jenny sa...

Äpplekakor - min favoritdessert. Den där ser grymt god ut!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...