22 juni, 2006

Månadens cyberkock korad

Ingredienserna i månadens cyberkocktävling var lamm, sparris, mörk choklad och filodeg.

Som en blodhund har jag nu läst igenom alla de förstklassiga, fantastiska tävlingsbidragen. Grymt imponerad har jag sniffat, smakat och luktat i cyberrymden. Mums säger jag bara. Svårt att välja och som ett tryffelsvin har jag bökat, vänt på stenar och grymtat av förtjusning över alla recept, tankar, andra bloggares kommentarer och inte minst motiveringen till valda ingredienser från deltagarna.

Stilpoäng
Först vill jag tacka för alla de fina förslagen och dela ut några stilpoäng. Stilpoäng i presentation till Ilva för en
utsökt vacker sparrisknopp i smördegsrock och även till Jenny från Kaboom för en förrätt som mer ser ut att komma i form av en snäcka från havets botten än vara filopirog så vacker är den.

Anette från
Mitt franska kök, utmanar sig själv utan skyddsnät genom att göra förrätt/varmrätt istället för varmrätt/efterrätt - stilpoäng för intressant kombination, oliver + sparris, något som jag varken hade vågat eller kommit på att göra själv. Roligt om tävlingen är beroendeframkallande som hon skriver. Jag känner samma sak.

Priser i de olika kategorierna
Nu till prisutdelningen. Fredrik (sambon) hann inte döma så jag tog Lasse min bror till hjälp. Han älskar liksom jag att laga mat och mailade sin motivering till mig. Han skrev så här: "Spontant gillar jag den första med picknicken, sen verkar ju Amsterdamskillens meny god, Anne är ju den som lyckas få med allt i en rätt men ändå inte få det att verka krystat. Inte helt lätt. Man borde nog smaka sig igenom rätterna". Jag är böjd att hålla med honom. Visst borde man smaka sig igenom dem. De flesta är så oemotståndliga och fina att de måste provas.

Folkets val blev
Magnus i Amsterdams meny. Han har fått 21 röster av 44. Bra jobbat, fina kombinationer och framför allt det tar inte en hel kväll att göra god mat. Mini-quiche av filodeg med grön sparris, parmaskinka och pecorino, Harissamarinerad lammfilé på myntasmakande sallad av sparristoppar och buntmorötter med en cracker av filo med mörkchoklad och färsk peppar och till sist chokladmousse med kardemumma, kanel samt en falsk baklava, är Magnus bidrag.

Mest nyskapande är
Frida från Broccoli med Lammfyllda filodegsknyten, grön potatissallad med fetaost, sparris och champinjoner, med chokladdoppade jordgubbar Frida försätter oss i en helt annan miljö och tar med oss på picknick med sin befriande parkmat. Magnus (i Amsterdam) kommenterar det hela med att just "Filodeg är underskattat för ta-med-sig-ut-i-parken-mat". Frida har också tagit väl hand om primörerna (färskpotatis och sparris) och skapat en effektfull kombination med fetaost till milda, späda grönsaker.

Snabbt och gott. Här kammar
Magnus i Amsterdam hem poängen då han på en vanlig måndag skapar en tre-rätters-middag på en timme med så lite jobb som möjligt, som dessutom ser mycket lukulliskt ut. Extra pluspoäng för falska baklavan och härliga kombinationen mynta, harissa med filocracker. Magnus - köket verkar vara ditt rätta element.

Månadens cyberkock. Jämnt in i det sista, men slutlig vinnare är
Anne från Annes Food som trots andras skepticism till konstellationen choklad och sparris ger sig i kast med att kombinera allt i ett enda svep. Ingen helt självklar uppgift även om ingredienserna inte är några komplicerade saker. Hennes bidrag är Lammentrecote med rödvinssås med chili och mörk choklad serverad med Sparrisrisotto serverad i filodegskorgar. Att lägga ihop rödvin, chili och mörk choklad är riktigt goda smakbrytningar skriver Anne. Chilisalt på köttet och chiliflingor i såsen med choklad och rödvin låter smarrigt. Smaksättningen på Sparrisrisotton med honung och citron låter lysande till sältan i parmesanen och den söta något bittra i sparrisen. Presentationen i filodegskorgar är användbar till plockmat mm.
Lasses motivering lyder så här: "...
Anne, hon får som sagt med allt i samma rätt och samtidigt känns det som en schysst ej för överarbetad rätt".

Grattis Anne! Nu är det du som får välja ingredienser till oss andra nästa gång.

6 kommentarer:

Ilva sa...

Oj vad du var snabb! Och tack for stilpoang!

Anne sa...

Oj! Oh! Vad kul! Tack så *hemskt* mycket :)

magnus sa...

Grattis Anne,
jag ser fram emot att höra vad det blir för ingredienser.

Kinna + bror, man tackar och bockar för de fina kommentarerna. Nu har jag fått blodad tand...

Kinna sa...

Roligt att få dela ut ovationer, nu ser jag också fram emot nästa omgång.

Jenny sa...

Bra val. Och tack för poängen - merci beaucoup!

Frida sa...

Tack tack! Känns mycket trevligt att få kalla sig nyskapande :-)

Jag är förresten avundsjuk på dig som har varit på Boule och berså. Själv har jag inte hunnit dit än i år.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...