12 juni, 2006

Inget för nybörjare

Tebollarna är något för en läckergom men inget för en rookie i köket. Första bollarna sjönk ihop då jag glömde att ugnen inte får öppnas förrän de är helt torra. Nytt försök gick bättre och bollarna blev bra och fylldes med kräm. Rekommenderas att äta på tallrik med sked. Att glupskt bita rätt av är inte att tillråda då vaniljkrämen har en tendens att spruta åt alla håll och framför allt ner i knät.

Mariabollar eller tebollar
(ca 20 st)

Mördeg
knappt 1 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g margarin
Petit choux smet
3 dl vatten
100 g margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg

Gör mördegen i matberedaren, låt vila kallt. Petit chouxer: koka vatten och margarin. Tillsätt mjölet under kraftig omrörning. Koka smeten tills den släpper kastrullens botten. Låt smeten svalna. Tillsätt äggen - ett i taget - rör om ordentligt så att varje ägg blandar sig väl med smeten. Klicka ut ganska stora bollar av en golfbolls storlek på ett bakplåtspapper. Kavla ut mördegen tunt. Ta ut runda kakor med ett runt mått ca 6 cm i diameter. Lägg en degkaka på varje petit choux klick. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Öppna inte ugnen under gräddning. Kakan sjunker då ihop. Kakorna ska kännas lätta och torra när de är färdiga. Låt svalna och fyll sedan med vaniljkräm.

Vaniljkräm
2 gelatinblad
2 dl kaffegrädde
2 gulor
2 tsk socker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2-4 tsk vaniljsocker

Blötlägg gelatinbladen. Blanda kaffegrädde, gulor, socker och mjöl i en kastrull och låt blandningen sjuda tills den tjocknar. Ta upp gelatinbladen, rör ned dem i den något avsvalnade krämen. Låt den kallna men inte stelna. Blanda i vispad grädde och smaksätt med vaniljsocker.

Klipp ett snitt i sidan på de kalla bollarna. Spritsa in vaniljkräm.

2 kommentarer:

Stickbloggen sa...

Himmel så gott!

Kinna sa...

Det är det också!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...