12 juni, 2006

Äggplättar och erfarenheter

Precis efter gymnasiet jobbade jag helt kort som hemsamarit. Jag kommer ihåg anställnings- intervjun och frågan på arbetsförmedlingen om jag trodde jag skulle kunna klara av att ta hand om gamla. På intervjun hade jag min lillasyster med mig (2-3 år) som jag tog väldigt mycket ansvar för och jag menade på att jag hade ju hand om henne så varför skulla jag inte kunna ta hand om gamla.

Personligheter
Jobbet var mycket mer krävande än vad jag kunnat ana och en väldigt nyttig erfarenhet. Vissa detaljer har etsat sig fast i mitt minne. T ex en farbror samlade på tidningar och hade dem staplade längs väggarna. Våningen bestod alltså bara av smala gångar mellan alla högar. Där gick han tätt efter mig när jag dammsugade. Jag snabbade på och han var tätt efter. Då var det inte så farligt men man skulle säkert kalla det för sexuella trakasserier idag. Damen med reumatiskt var en sympatisk förtidspensionär som jag lagade saltfri mat till. En rullstolsbunden herre var oerhört aggressiv, skrek och skällde på mig redan när jag kom i dörren. Något som var svårt att hantera men troligtvis gjorde han det för att jag var så ung och han tyckte det var pinsamt att bli intimt omhändertaget av en flicksnärta.

Älsklingstanten
Min älsklingstant var Tant Gerda, en gammal dam som alltid bjöd på fina välgjorda kakor när jag kom. Receptet på äggplättar är så speciellt med att ägget styr vikten på resten av ingredienserna. Jag försökte mäta upp i dl men resultatet blev bäst om jag utgick från äggets vikt. Kakan är fjäderlätt, smakar som spettekaka.


Äggplättar
(Gerda Johansson) (ca 20 st)
Tag lika mycket socker och mjöl som ägget väger. Knappt 1 tsk bakpulver. Lägg russin i vatten en stund. Vispa socker och ägg hårt tills sockret smält. Tillsätt bakpulver och mjöl. Fördela smeten i teskedsstora klickar på bakplåtspapper. Placera ett russin i mitten på varje kaka. Grädda i 175 grader långt ner i ugnen ca 7-8 min.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...