07 juni, 2006

Fläderblomssaft

Äkta fläder (Sambukus nigra) som du ser på bilden, har en blomställning som är platt som en utsträckt handflata och får svarta bär på hösten. Av den kokar Märtha fläderbärssaft som är bra för att motverka feber och förkkylning men nu är det blomställningarna som är goda att göra saft av.

Den oäkta flädern, trollflädern, har en kupad form på blomställningen. Den kallas också för druvfläder då blomställningen ser ut som en druvklase. På hösten får den röda bär som är giftiga. Av misstag gjorde Märtha en gång rönnbärsgelé av bären, gelén stelnade inte och hon insåg tack och lov att det var fel bär. Ett par kvistar av druvfläder med bär är fina som dekoration på bordet på kräftskivan.

Fläderblomssaft*
40 blomklasar
2 kg socker
50 g vinsyra
1 ½ l vatten
2 citroner

Koka upp vattnet. Pressa citronerna, ta bort alla kärnor och skär dem i småbitar. Häll vattnet över blommor, citroner och vinsyra. Låt stå i 3-5 dygn. Sila upp saften och häll på väl rengjorda flaskor.

*Uppdaterat. Receptet kommer ut boken I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert. I boken finns ett glassrecept där fläderblomssaften är smaksättare. Mer info om boken och författarna hittar du här: www.klefstadforlag.se. Är du intresserad av boken kan du antingen beställa den direkt från förlaget eller på Adlibris.

2 kommentarer:

Elin sa...

Suck. Jag är så sugen pa plocka fläder för att göra saft med mera. Var var var var var finns oplockad fläder på allmän plats att plocka?!

(tack för Paristips förresten, det gick inte att maila tillbaka till din mailadress av någon anledning!)

Kinna sa...

Elin - På Djurgården finns det fläder att plocka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...