26 juni, 2006

Fin kaka till sommarfikat

Mandelkakan är jättegod och utprovad både på kollegor och familj. Klart godkänd i alla läger. Den vane bagaren hajar till vid temperaturen på ugnen då det i vanliga fall inte bör vara för varmt för mandel då den lätt bränns, men det är rätt. Lägg gärna ett bakplåtspapper över de sista minutrarna om kakan ser mörk ut.

Brita är en Östermalmsdam som bjudit mig på kakan många gånger när jag hjälpt henne med städning och annat smått och gott.

Mandelkaka (från Brita)
200 g mandel
200 g socker
2 ägg

Sätt ugnen på 300 grader. Mal mandel och rör ihop med ägg och socker. Ta en form med löstagbar botten (24 cm i diameter), klipp ut en rundel i smörpapper lika stor som formens botten, smöra och mjöla pappret. Lägg det i botten av formen. Bred ut massan på smörpappret. Grädda kakan i 300 grader i 5 minuter, 250 grader i 10 minuter. Lägg över bakplåtspapper de sista minutrarna om kakan ser mörk ut. Ta ut ur ugnen. Låt vila, stjälp upp, dra bort pappret, vänd på den och lägg på ett fat. Garneras med hela mandlar. Ta med ett mått ut en rundel i mitten och skär kakan i 12 snibbar.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...