08 juni, 2006

Ett litet torp omvandlat till café

En oas mitt i stan är smultronstället Åbacka Café* som ligger inbäddat i grönska. Bostadshusens betongkroppar runtomkring denna idyll kan bara anas. Ett stenkast bort flyter Stångåns vatten trögt framåt. Vi är i Linköping närmare bestämt.

Stor härlig trädgård
I trädgården runt torpet odlar Marie-Louise Johansson som driver caféet, rabarber och hallon till sina kakor. Runtom står grupper med vita trädgårdsmöbler inbjudande men regnet hänger i luften. De flesta sitter inne i torpet som rymmer 30 pers med lite god vilja. Sommartid är det öppet jämt men under vintern bara på helgerna. Då bakar Marie-Louise en dag i veckan. Är det bra promenadväder kommer det mycket folk på vintern också säger hon glatt.

Hembakt
Vad är mest populärt frågar jag med blicken fäst på bakverken. Våfflor säger hon utan tvekan, därefter är det morotstårtan. På sommaren fryser hon in både jordgubbar och hjortron. Sylt kokar hon allteftersom det går åt. Kravmärkt används en hel del bl annat mjölet och ägg. Jag hugger in på en seg ruta med rabarber och bara njuter.

* Åbacka ligger vid foten av Drottningbron på Tanneforssidan.

2 kommentarer:

Bengt sa...

Kinna: Testa Community Walk http://communitywalk.com/ eller Tagzania http://www.tagzania.com/

Då kan du ju lägga upp dina smultronställen på karta...

Kinna sa...

Roligt tips, tack bengt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...