07 juni, 2006

Direktleverans till dörren

Leverans av gammelgäddan direkt till köket. Grannen har varit och fiskat och kommer med en stor plastback med flera gäddor och en abborre. Han har lagt en handduk över för att de inte ska torka. Jätteglada blir vi men han slår bort det och säger att det är fisk som han skulle ha kastat annars. Lovar mera i helgen då han ska ut och fiska igen. Helt enkelt underbart!

Gädda fick vi när vi var små och det här är främst det tillagningsstätt som jag förknippar med den. Såsen matchar fisken perfekt då fisken kan vara lite torr. Mamma satt alltid och gick igenom fiskköttet noggrant på sin tallrik innan vi fick det, för ben var det värsta vi visste och skulle ha vägrat äta annars.

Kokt gädda
1 hel gädda, 1-1 ½ kg
salt
½ dl salt per liter vatten
vatten i jämnhöjd med fisken


Äggsås
2 hårdkokta ägg
mycket dill, persilja och gräslök
smält smör

Skölj ur fisken inuti. Gnid in med salt på både in och utsida. Se till att gälarna är borttagna, de ger besk smak. Klipp bort alla fenor utom ryggfenan. Se till att hinnan och blodiga njurarna närmast ryggbenet kommer bort. Koka upp vatten och salt i en fiskkastrull. Lägg ned fisken i det heta kokvattnet, lägg på lock och sjud fisken i mycket svag värme. Dra i ryggfenen för att känna efter om den är klar. Ryggfenan lossnar när den är klar.

Mosa äggen med en gaffel, rör ner dem i det smälta smöret och de finhackade kryddorna. Servera kokt potatis och kokta ärter till gäddan.

2 kommentarer:

Frida sa...

Mmm, kokt gädda är verkligen ett barndomsminne med sommarkänsla. Vi brukade äta den med pepparrot och smält smör.

Kinna sa...

Ahhhh, det är också gott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...