08 maj, 2006

Mat som inte bränns

Frossade i nässlor igen, nu när de är lite större blir de inte så dryga att plocka. Den här gången var jag beredd och hade trätt gula diskhandskar på händerna för att slippa bli bränd. En sax och en hink underlättade skörden.
Sensation i smakerInspirationen till rätten kommer från flera olika ställen. Cajsa Warg sålde späda nässlor, en kamrat gräddstuvade nässlorna, på radion sjöng en kock nässlornas lov. På Klefstad Gård serveras då och då en nässelpaté med rökt lax som ger mersmak.
Mina nässlor fick sällskap av en egenhändigt rökt böckling. Svärfar och sambo hade lagt nät i helgen och fått upp strömming som varmröktes. I ca 60-70 grader får de under 3 timmar sin vackra förgyllning och goda smak. Väl rensad och lagd på en bädd av gräddstuvade nässlor, en touch av muskot och citron blev det hela mycket delikat. Rökt, sött, syra, salt, svenska smaker när de är som bäst.

Gräddstuvade nässlor
(4 pers)
1 l späda nässlor
margarin
ett par msk grädde (jag använde visp men det går säkert bra med mindre fet också)
vetemjöl
citronsaft
muskot
salt
Skölj nässlorna väl, klipp av de stänglarna om de är grova. Blanchera* dem hastigt i hett vatten, skölj med kallt vatten. Hacka grovt. Fräs lite margarin i botten av en kastrull, lägg i nässlorna och dofta en aning vetemjöl över. Häll på grädde lite efter hand. Smaka av med en nypa muskot, citronsaft och salt.
Lägg nässlorna på en tallrik, toppa med rensad böckling och en halv, tunn citronklyfta.

*Blanchera: koka av, förvälla

1 kommentar:

Kinna sa...

Räcker bara till 2 pers om det ska bli något på tallriken. =)
1 l nässlor
1 tsk margarin
1 tsk vetemjöl
1/2 dl vispgrädde
citronsaft
gnutta riven muskot
salt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...