13 april, 2006

Rostat lamm, rouille och rösti

Äntligen är lammet inhandlat. Föredrar svenskt som jag får krydda själv, annars finns det gott välmarinerat Nya Zeeländskt i affärerna. Med ett brynjärn eller vass kniv görs djupa fickor i köttet och vitlöksklyftor sticks in. Rosmarin, salt och svartpeppar strös över. Helstekning i het panna runtom innan den sätts i ugnen med digital termometer. Innertemperatur beror på hur man själv föredrar köttet. Se anvisningar som skickas med termometern.

För några år sedan provade jag en sk rouille och den görs numera varje påsk. Då ugnen är liten serveras en rösti till då den kan tillagas ovanpå spisen.

Till förrätt är det enkelt och gott med en silltallrik. Allt går ju att inhandla färdigt om man inte vill göra själv. Några tips på egna inläggningar finns i inlägget om Kåseberga. Mitt förslag är en ättiksströmming, inlagd sill och varm silltallrik i portionsform. Komplettera gärna med en krämig variant t ex en senapsgravad strömming. Potatis, kavring eller knäcke samt vackra ägg är gott till.

Påsktårta kan vara mycket olika saker. Kanske en i choklad eller något med mandelmassebottnar. Lillebror konsulterades och båda minns vi sockerkaksbotten, fyllning med sylt eller äppelmos. Garnering grädde och hela persikor som tronar likt stekta ägg med grädden omkring.

Min påskmeny ser ut så här

Sill, kokt potatis och ägg
*
Lammstek
Grönsaksrösti
Rouille

*
Påsktårta

Nedan följer ett förslag på vad som skulle kunna ingå i röstin. Palsternacka, kålrot, lök är andra goda grönsaker som kan användas. Prova dig fram. Allt beror på vad som finns hemma eller att tillgå i grönsaksdisken. Viktig är potatisen som håller ihop det hela med sin stärkelse. Bli inte ledsen om kakan inte håller ihop. Försök packa den när du steker. Vänd eventuellt flera gånger om den inte känns genomgräddad.

Grönsaksrösti
½ purjolök
1 liten bit rotselleri
5 potatisar
2-3 mindre morötter
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

Skär purjon i fina strimlor. Riv rotfrukterna i matberedaren. Blanda allt i en skål. Krydda. Hetta upp en stekpanna och lägg ner blandningen, sänk värmen efter några minuter. Tryck till med en stekspade och packa dem i pannan. Låt steka 15-20 minuter. Smörj ett plant lock eller ta en skärbräda och lägg ett smort smörpapper på. Lägg locket eller skärbrädan mot stekpannan och vänd kakan. Låt den glida ner i pannan för att stekas på andra sidan ca 15-20 minuter.

Rouille för kött
2 kokta potatisar
1 schalottenlök
4 vitlöksklyftor
1 äggula
2 msk rödvinsvinäger
1 msk hel kummin
2 mks paprikapulver
1 krm cayennepeppar
2 dl matolja

Lägg potatisarna, löke, vitlöke, äggulan, vinägern och kryddorna i matberedaren. Kör till ingredienserna finfördelats. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går. Servera den kalla såsen till grillat kött eller som i det här fallet till lammstek. Ur Nya Såskokboken, Atlantis förlag.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...