10 april, 2006

Äntligen påsklov

Grannen ringde och undrade hur långt vi kommit. "Vi är emellan Hässleholm och Kristianstad" svarade jag. "Är ni intresserade av laxöring, jag har just varit ute och fiskat" frågade han. Självklart var vi det och fick dem urtagna och klara när vi kom ner till Skillinge.

Färsk fisk
En gång har jag sagt att det är så härligt att komma ner till Skillinge på Österlen. Där får man riktigt färsk fisk, jämfört med Stockholm. Gissa om jag fått äta upp det påståendet många gånger. Nu har vi fått både lax och vittling direkt från fiskebåtarna som verkligen är färsk. Laxen är inte starkt rosafärgad som den odlade utan ljust grårosa. Ser inte lika aptitlig ut men smakar gott. Kokt i bit med ett par vitpepparkorn och ett lagerblad blir den förträfflig. Servera med pressad potatis, en Sauce Hollandaise, lätt kokta spröda sockerärter och förvälld rädisa för färgens skull. Försiktigt bör den dock behandlas om den ska gravas. Frys först ett par dygn för att bli av med eventuella parasiter.Såsen inspirerades av Hagdahls recept och vi gjorde så här.
2 äggulor i botten på en kastrull och saft av citron vispas kraftigt under tiden en fin stråle med smält smör vispas ner. Inte varmare än fingervarmt för då koagulerar gulan. Såsen ska bli fluffig och len med rejäl smak av äggula och smör.


Sauce Hollandaise fine (Hagdahls kokbok)
100 g smör
2 äggulor
4 gr salt
2 gr hvitpeppar
2 matskedar ättika
4 à 5 matskedar vatten.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...