04 april, 2006

Lättlagad lax för många

Planering inför påsken. För mig är det lamm eller lax. Båda bra alternativ. Jag börjar med laxen som är en lätt rätt för den ovane. En hel lax kan ju kännas som ett mindre äventyr i köket då det inte händer ofta att en hel går åt. Enda saken som kan gå fel här är att det sparas på smöret inuti laxen och det inte räcker till sås. Nedan finns lite tips hur det kan åtgärdas. Stor fiskgryta behövs inte vilken är skönt. Hur många har en sådan hemma i köket? Erkännas kan ju att vi har två, men så har vi två av nästan all köksutrustning. Kaka söker maka heter det i folkmun och det passar verkligen på oss båda matfantaster.

Gör en improviserad mousse av lax som blir över. Smaksätt med saker som finns i kylskåpet, t ex majonnäs, inlagd gurka, citron, cayenne mm. Kör allt i matberedaren, lägg upp på salladsblad på ett mörkt bröd och servera som en förrätt dagen därpå.

Receptet nedan kommer från Lotta, min syster i Frankrike. Lättlagat och gott.

Hel lax i folie
(8 pers)
Ca 1 ½ kg hel lax
Rejält med smör inuti och runt om
1-2 krukor dill
Salt och peppar i och på laxen.
2-3 äggulor
1 citron

Skölj ur laxen och ta bort eventuella blodrester längs ryggbenet. Lägg laxen på en stor bit folie på en långpanna, fyll med dill och smör. Lägg smör runt om laxen. Vik ihop kanterna så att de ligger uppåt. Baka laxen. Ca 20 minuter per kg behövs. När den släpper från benen är den färdig.

När laxen är klar hälls buljongen av. Lägg äggulorna i en kastrull, vispa försiktigt i den varma buljongen i gulorna med en gaffel. Smaka av såsen med citron. Såsen ska bli som en hollandaise sås i konsistensen. Om det blir för lite sås, förstärt med extra fiskbuljongtärning löst i vatten samt smält smör. Servera laxen med färsk klippt dill, citronklyftor och kokt potatis. En fräsch grönsallad och ett lantbröd är bra komplement.

Glad påsk!

3 kommentarer:

Bettina sa...

Hoppsan, det skall vara äggulor i Björnbärsdesserten. Bra att vissa är uppmärksamma. :)

Det här laxreceptet såg gott ut, hade ingen aning om att påsk=lax men då har man ju en ursäkt för att äta det då med. Inte för att man någonsin behöver en ursäkt...

Kinna sa...

Påsk är säkert inte lax. Egentligen är det gädda på långfredagen för mig.

Anonym sa...

vad ska man ha för temp i ugnen innan man kasatr in laxen ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...