11 april, 2006

Kåseberga, Ales skepp och inlagd sill

"Där kusten stupar mellan hav och himmel, har Ale rest ett jätteskepp av stenar, skönt på sin plats, när axens ljusa vimmel med blockens mörka stillhet sig förenar, en saga lagd i lönn vid brus av Östersjön, som ensam vet vad minnesmärket menar." så lyder en strof i den välkända dikten av Anders Österling. Mäktig reser sig den märkliga stensättningen, Ale stenar, över havet som ingen vet varför den rests. Vinden pinar det brungröna gräset. Måsarna glider på luftströmmarna vid kanten som stupar brant ner mot havet. Fritidsfiskarna är på plats i vadarbrallor, tyskar, danskar och holländare. Iskallt nöje och laxen nappar dåligt.

Första glassen aväts. Glassaffären laddar inför invasionen under påskhelgen och
konstrundan i Sydöstra Skåne. Då kommer bilarna att köa ner till samhället, fullt med folk och svårt att komma fram. Har hört att det kan vara närmare 40 000 (uppdaterat det är mellan 75-100 000 intresserade som valfärdar hit.

En snabb visit nere i Kåseberga by ger vid handen att det numera finns två fiskaffärer. Gamla röken brann för tre år sedan. Nu är både den gamla återuppbyggd och en ny förfärligt modern uppförd. Mitt ibland de fina traditionella fiskebodarna. Hualigen! Annat var det förr. Surkärring säger min sambo. Inne i fiskaffären konstaterar jag att det finns Kåsebergasill och många andra goda inläggningar i disken. Med en snabb blick på innehållet ser jag att det påminner om den egenhändigt inlagda sillen hemma i kylskåpet även om vi inte har något recept med anor får den anrättningen duga.

Om du vill lägga in egen sill på ett väldigt enkelt sätt, köper du en konservburk inläggningssill som redan är urvattnad och följer anvisningarna på burken. Istället för bara rödlök blandade vi med purjolök, uteslöt kryddnejlika då det inte fanns hemma. Mycket likt innehållsbeskrivningen på Kåsebergasillen som brukar vara väldigt god.

En annan sill som är enkel är ättikströmmingen. Alla goda ting är tre och som grädde på moset är den varma silltallriken något som brukar uppskattas. Men en kokt potatis, en kavringskiva och en ägghalva är förrätten på påskbordet given.

Gratinerad silltallrik
4 matjessfiléer
½ gul lök
1 dl vispgrädde, knappt
4 msk dill
1-2 msk ströbröd
1 msk smör

Skär matjessillen i portionsbitar om den inte redan är skuren. Lägg den i botten av en ugnsfast form med låga kanter. Det ska bara bli ett lager av sill på botten. Häll över ströbröd, dill och finhackad lök. Häll över grädde. Klicka ut smöret. Sätt in i på 225 grader och låt det få färg. Servera varm med potatis. Kan med fördel tillagas i mindre portions formar och ställas på en silltallrik använd t ex mazarinformar i folie.

4 kommentarer:

Xtian sa...

Ja, den nya röken känns verkligen malplacée - så jag får väl kallas surkärring jag oxå... Men Kåsebergasill blir det nog att man drar i sig, den är ju toppengod. Men din silltallrik ser ju ut att smaka kaka den oxå...

Må väl i Skillinge, missa inte sillburgaren på Skillinge Fisk"Impex" - Fiskimporten, den som finns som filial i Simrishamn oxå. Sillburgare är gudagott!

Glad Påsk

Clivia sa...

Å, hälsa Skåne från mig! Ale stenar måste vara en av de vackraste ställena i Sverige.
Nu blev jag sugen på sillburkssillen, det är ett så gott recept!

Kinna sa...

Aha, Xtian, du känner också till Skillinge. Jag är gammal i gården, mormor och hennes mat kommer härifrån. Sillburgaren går inte av för hackor. Finns en bra "kiosk" i Simrishamn också som serverar dito. Glad påsk du också.

Clivia - sillburkssillen är verkligen en fullträff. Såg just Niklas mat med burkar och jag gillar konceptet då och då. kram

Xtian sa...

Kinna: Seymors väg är mitt sommarviste sedan ca 15 år tillbaks. Dock alldeles för lite och sällan. Men ack så lustfyllt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...