26 april, 2006

Hönan eller ägget

Spårbarhet ger hög kvalité
Visste du att nuffrorna på äggen t o m kan ge dig info om i vilket hönshus hönan har värpt ägget. Fascinerande med all märkning som vi har på livsmedel i Sverige. Ibland lite för mycket kontroll men för det mesta väldigt bra. Spårbarheten på äggen är suverän. Om det skulle vara så illa så att salmonella kommit in i djurbesättningen går det att stänga av ett sådant hus och sanera samt ha koll på var äggen är genom dessa siffror. Turligt nog är det ovanligt med salmonella hos Svenska äggfabrikanter. Med utländska ägg bör man vara försiktigare. Tänk dig att det inte går att smaka på sockerkakssmet, rårörd vaniljkräm eller ägget i en carbonara. Risken finns att få salmonella. Jag har själv råkat ut för det och det är ingen kul upplevelse.

Vad är det då märkningen/siffrorna säger? Jo, om kombinationen ser ut så här:

3SE478-2
3 betyder burägg, hade det stått 2 betyder det sprättägg och 0 betyder kravägg
SE vilket land
478 vilken gård
2 vilket hönshus

På Livsmedelsverkets sida finns gårdarna presenterade.
Vad man också kan notera med svenska fabrikanter är att burarna har en viss standard storlek, sittpinne samt rede vilket är schysst mot hönan.


Äggtoddy är en gammaldags favorit att värma sig med en kylig dag eller varför inte efter Valborgsmässobålet.

Äggtoddy
Rör äggula med socker i ett glas tills sockret smält. Häll på hett vatten. Spetsa eventuellt med konjak eller krydda med en aning muskot.

4 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

hej, jaså där ser manvad man kan lära uav att läsa på äggen. Sånt gör de inte här :) Jag ska ta och sätta mig och översätta lite fler recept, så det kommer fler Brasse recept :)
Ha det så bra!

Kinna sa...

Brasserecept låter jättespännande. Ser fram emot dem! =)

Per & Britt sa...

Fast det är lite av en myt det där att vi är så mycket mer hygieniska och friska och hälsosamma i Sverige och att det är farligt och ohälsosamt om det kommer från något annat land som inte följer svenska normer. Man kan också bli allt för steriliserad.

Kinna sa...

Per & Britt, jag håller med om att det är för hygiensiskt i Sverige. Trist men sant. Därför köper jag hellre kött som hängt lite längre än vad som normalt regleras av våra föreskrifter, som t ex kalvköttet från Gunilla. Jag tycker också att det är skönt att veta att transporterna är korta och att inte extra drivmedel gått åt för att transportera det till mig. Salmonella är ett gissel och tyvärr är det något som oftare finns i andra länder än i Sverige. Visst har vi fått in sjukdomen genom foder mm, men då är det bra att ha snabb koll på var smittade ägg kan finnas. Salmonellan är mera undantag än regel I Sverige.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...