25 april, 2006

Grillpremiär

Gillad biff av nötköttFinns det något härligare än när doften av grillat stiger i luften? Ett säkert tecken på att vintern lossar sitt grepp och långsamt ger vika. Försiktigt smygs grillen ut i trädgården och grillmästaren har nästan vantar på sig. I helgen var det fint, men hur många gånger har inte grillansvarig fått stå både med paraply och rock för att klara av sina uppgifter. Tänk midsommar och hur lurigt det kan vara. Nu är det bara april och ett par väderomslag kommer vi säkert alla att få uppleva.

Krispig sallad och tomat utan smak
Även om sallad och tomat inte har sin bästa tid just nu fick de en renässans i helgen. Tillsammans med ett par uppiggande dressingar blev det riktigt rumsrena. Annars är ju fortfarande rotgrönsakerna ganska okej i väntan på primörerna. Favorit i repris med de här dressingarna för jag har skrivit om dem förut, men de tål att upprepas då de är riktigt bra. Av yoghurtdressingen gör jag ca 1/3-1/2 sats för 5-6 personer.
Isbergssallad och tomater

Yoghurtdressing
300 g yoghurt (gärna den turkiska 10 %)
Ev. 2 msk mjölk
½ - 1 citron
1 liten gul lök
2 msk färska kryddor (gräslök eller persilja)
salt
peppar
en nypa socker

Pressa citronsaften, hacka kryddorna och löken fint. Blanda yoghurt, citronsaft, lök och kryddor i en skål. Blir dressingen trögflytande späds den med mjölk. Smaka av med salt, peppar och socker.

Fransk osötad, grovkornig senap hittar du i Hötorgshallen. Kryddaffären nedanför rulltrappan har den.

Lottas franska senapsdressing
½ msk grovkornig senap (ej söt)
½ msk balsamvinäger
3 msk olivolja
lite pressad vitlök
salt
peppar
1 knivsudd honung

Börja med senapen och vispa långsamt i oljan. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Konsistensen ska bli tjock och krämig.

1 kommentar:

Ilva sa...

Kinna-Grilla nar du skulle ha varit med i Cyberkocken!! Hmmmmm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...