15 april, 2006

Äggande tillställning

Imorgon ringer klockan tidigt. Äggapickningen går av stapeln i Skillinge hamn. På påskdagens morgon samlas byborna för att kora äggakung- och drottning. Traditionen är gammal och kommer av att det under lång tid inte fanns ägg och hönsen satte igång att värpa igen framåt våren. Ägg var vanligtvis inte tillåten fastemat utan sparades. På påskdagen var fastan till ända och det var tillåtet att äta ägg igen. Alltså frossades det i ägg.

Äggapickningen går till som så att hårdkokta ägg tas med ner till hamnen där utmanar man motparten med äggen, akter mot akter dvs de breda ändarna slås mot varandra i lodrätt läge. Sedan vänds de för emot för, smala ändarna, och pickas mot varandra. Den som fått båda sina ändar krossade har förlorat ägget till motståndaren. Det hände att korgen var full med krossade ägg minns min mamma Märtha. Inte så dumt med ett tjog ägg om man hade nio barn att föda hemma. "Våra höns fick extra kalk så att man hade hårdast skal på äggen när man gick dit" säger hon.

Att måla ägg
Äggen målas till påsk i granna starka färger, gröna, röda, gula och blå. Märtha berättar att äggen lades i en djup tallrik och färgen, uppblandad med lite ättika hälldes över. Sedan blankades de med en fläsksvål så att de glänste. Färg införskaffades igår, men den sparade fläskbiten har Fredrik hunnit äta upp så våra ägg förblir opolerade, konstaterar jag snopet.

Ägg färgades också med lökskal från gul lök. Snödroppar, späd hundkex och andra blad som kommit upp på våren samlades in och fästes på äggen med sytråd. Ett bad på lökskal koktes och äggen lades ner att koka med i det. Vackra mönster från blommor, blad och både mörka och ljusa gula nyanser från lökskalen.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...