28 april, 2006

En halv kalv

Äntligen fick vi leverans direkt från landet och jag kastades bakåt i minnenas gränd sisådär 35 år. Hela bordet fullt med kött, olika bitar att ta ställning till. Som unge från gård var jag med om slakten varje år av framför allt gris men också nötkött. En hel del jobb men ack så bekvämt och framför allt gott kött för lång tid framåt. Bortskämd - ja, verkligen!

Leverans av en halv kalv
Igår fick vi en halv kalv. Ca 55 kg kött varav knappt hälften köttfärs i två kartonger klädda med plast. Bitarna var väl märkta, bara att dela och paketera. Innanlår, kalvfilé, grytbitar, fransyska och bog. Lite trickigt att veta hur man ska göra även om jag varit med förr. Jag ville ju ha bitar som är lätta att plocka upp ur frysen. Köttet är hängmörat och det var som att skära i smör, väldigt lite senor och nästintill noll fett. Gunilla och Wilhelm, uppfödarna vet vad de gör.

Tips om paketering för frysen
Som du ser på bilden paketeras köttet lite speciellt för att slippa få luft i påsen. Köttet blir så tråkigt "frystorkat" av luft. Om du vill göra som jag behöver du det här: plastpåsar i olika storlekar, gamla strumpbyxor, tunn kartong, rejäl tuschpenna och gladpack.

Stoppa köttet i plastpåse, knyt inte någon knut. Stoppa påsen i strumpbyxan (gör först en knut på strumpbyxans ben) och svep påsen om köttet. Stoppa en kartonglapp med text om vad det är för bit, gärna med årtal, mellan påse och strumpbyxa. Dra nu åt strumpan och försök göra en knut bakom handen så tajt som möjligt för att slippa luft i påsen. Klipp av strumpbyxan. Då får du ett paket som på bilden.

Köttfärsen packas i platta paket. Väg upp lagom mindre mängder (vi tog ca 500 g och flera på 250 g). Ta gladpack i en ganska stor bit och lägg köttet på den. Svep om plasten, platta till köttet så att det är ca 2 cm i tjocklek. Plasten ska täcka all färs. Lägg sedan alla platta paket i en större påse. Då slipper du luft på köttet. Paketet är lätt att tina när man har bråttom.

Kalvschnitzel
Invigning igår var att äta kalvschnitzel. Innanlåret skars i tunna skivor som bankades ut. Köttet vändes först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och därefter i skorpmjöl. Stektes gyllengult i margarin. Gör du det här helt enligt alla konstens regler ska schnitzlarna inte ge ifrån sig fett utan det ska gå att ta i dem med vita handskar. Hungern rev i vårt inre så varken handskar eller kamera hann med. Gudagott!
Garnityr på schnitzeln ska vara en skiva citron, ansjovis som en ring på den och i ringen kapris. Kokt potatis och haricots verts var gott till.

Beställ själv
Vill du köpa kött kan du kontakta
Gunilla Aschan på 013-77116. Nästa leverans är i höst. Då ska jag ha buljongbenen också.

6 kommentarer:

nicoletta sa...

Din text tog mig 15 år tillbaks i tiden när mamma och pappa köpte både lamm och gris på detta sätt. Det var nästan som julafton när köttet levererades och pappa berättade om vilken maträtt han skulle laga med de olika styckdetaljerna. Du får gärna testa din kalvstek på mig...

Clivia sa...

Å, jag blir också lite nostalgisk! Vi ungar fick sitta och skriva lapparna vid köksbordet för att inte vara i vägen medan mamma och pappa sågade och malde och packade. Slakt kändes alldeles naturligt men vi fick stanna inne när de skulle sticka grisen!
Hmm, det var ett originellt tips att paketera kött i strumpbyxor. Undrar vad min sambo skulle säga...

Orchidea sa...

Hej. Tack att du skrev en kommentar i min blog.

Vad bra att kunna beställa köttet... man hitta inte så ofta kalv här i Stockholm... vi använder mycket kalv i Italien och jag gillar det.

Mamma och pappa brukar köpa köttet på landet i Italien, direkt från en "farm" 1 gång per året och köttet räket till hela året... de köper mycket.

Hur mycket kostar det?

Ciao.

Kinna sa...

Clivia - att paketera köttet i strumpbyxor är toppen, paketens lappar sitter kvar och inget lufttorkat halvbra kött.

Orchid - köttet kostar olika beroende på om man vill ha buljongben eller ej, 65 kr inkl ben, 100 kr utan ben.

Elin sa...

Jag har också fastnat lite i strumbyxedetaljen, kanske för att jag också har stått där och paketerat. Använder de begagnade strumbyxor eller köper de de tiopack på rean på Åhlens?

Kinna sa...

Den här gången var det Åhlens och en ny förpackning då jag inte gillar svarta paket. På vår gård var det sparade gamla ex med maskor. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...