14 april, 2006

Agera lokalt, tänk globalt

Stockholmsgården
Bara namnet gjorde mig nyfiken, Stockholmsgården. Har åkt förbi många gånger på vägen mellan Kåseberga och Löderup. Dags att göra slag i saken och svänga in då stora skyltar indikerade att grönsaker fanns till försäljning. Berg med morötter och palsternackor kantade parkeringen.


Självplock inne i lokalen med en våg gjorde det hela lätt. Små skyltar talade om varifrån grönsakerna kom och lockade mig att köpa röd och gul lök, jordärtskockor, sparrispotatis och palsternackor. Allt var närodlat, eller producerat på den egna gården. Flera saker var också kravodlade. Packetering och distribution till hela landet sker härifrån. Agera lokalt och tänka globalt är något gården står för.

Lite historia med myllan
Vi klev in på kontoret för att betala och nu fick jag min nyfikenhet stillad. Varför hette det Stockholmsgården? Jo, marken här var sank och har pålats upp, troligtvis på en liten holme. Nedanför i backarna har det funnits en hamn. Stockholmsgården är ett urgammalt namn som finns med på mycket gamla kartor berättar den glada damen. Handel och bebyggelse har redan funnits på vikingatiden.

hemsidan står det att här började bönderna odla grönsaker redan i början av 1900-talet. Odlingen på Stockholmsgården är på 100 Hektar samt att de har lantbrukare runtomkring som odlar och levererar. Gården är bl a Sveriges största odlare av jordärtskockor som levereras i Sverige och Finland.

Ugnsbakade palsternackor
Sparrispotatisen och palsternackorna har vi redan provat. Läckra! Palsternackorna var mycket kraftiga. Enklaste tillagning är att skala, dela, lägga på ugnsfast form, lite olja, salt och peppar över samt ugnsbaka i 225 grader till de är mjuka. Palsternackorna innehöll så mycket naturligt socker så att de blev alldeles söta och nästan karamelliserade i ugnen. Mums!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...