24 februari, 2006

Mormors teknik till fläsksteken

Fläskstek fyllt med katrinplommon, äpplen och salviaFyllt sidfläsk låter inte särskilt upp- hetsande, men i en Elle à la carte 2001/01 var det ett recept på fänkålskryddad fläskstek på danskt sätt som tilltalade mig. Den gången fick jag inte tag på en bit fläskstek med svål och kunde inte prova receptet.

Skånskt sätt att tillreda fläskkött
Med det här skånska receptet i min hand blev jag tvungen att ge mig ut på jakt igen. Hittade bara en rimmad bit, men nöden har ingen lag och det fick duga. Resultatet blev väldigt gott om än lite salt. Till nästa gång kommer jag att skära djupare skåror i svålen och tvinga ner salvia i dem som Jamie gör med en skinkstek i sin bok "Den nakna kocken". Någon sa att mormors mat inte är intressant för så många. Kanske stämmer, men mig, Jamie och Elle à la carte har hon iallafall fångat med sin teknik.

Fyllt sidfläsk (Märtha)
800 g magert sidfläsk med svål
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
ev. 1 tsk torkad salvia
katrinplommon
äpplen i klyftor

Skrapa svålen och skåra den lätt i sneda rutor. Skär en ficka i köttet utmed ena långsidan. Krydda inuti fickan med en del av kryddorna. Fyll fickan med frukten och fäst ihop med tandpetare. Krydda utvändigt. Lägg det på stekgaller i stek- eller långpanna. Stek utan spädning i 175 grader. Använd stektermometer, vid 80-85 grader är köttet klart. Vispa ur pannan med vatten eller buljong och smaka av skyn. Servera kokt potatis och pressgurka till.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...