08 februari, 2006

Kravkött direkt från bonden

Gunilla visar oss sin stycklokalNärmare än så här kan du inte komma närproducerat
Min gamla klasskamrat Gunilla och hennes man Wilhelm Aschan styckar kalvar på Ullälva gård. Proffsstyckare anlitas och det är leverans direkt till konsument. Gunilla säger att det går bra att beställa en ½-1/4 kalv och få det levererat, till och med i Stockholm. Transporterna samordnas två gånger om året. En halv kalv med ben väger 80 kg och utan ben 50 kg. Alla delarna är fint putsade och märkta, färsen är färdigmald.

Nytt stall eller stycklokal
För några år sedan valde Gunilla och Wilhelm mellan att bygga ett djurstall till eller förädla köttet själva. Valet blev en egen stycklokal. På Ullälva finns kravmärkta 75 dikor och till den egna slakten får Aschans ca 35 kvigkalvar om året. Några kalvar sparas för rekrytering som ska bli nya kor. Resten av kvigkalvarna slaktas för att sedan styckas hemma på gården. Tjurkalvarna föds upp till stora köttdjur som levereras till slakt. "Kvigköttet anses ha en jämnare ätkvalitet och vi väljer själva alltid kvigkött." säger Gunilla. Vidare berättar hon att eftersom produktionen är KRAV-certifierad, så äter kalvarna mycket grovfoder (gräs, hö och ensilage). Forskning har visat att kött från nötkreatur som ätit mycket grovfoder har en hälsosammare aminosyresammansättning. Kalvarna går ute med sina mammor hela sommaren. Svart Aberdeen Angus, brun Hereford och beige CharolaisDetta är alltså inte gödkalvar med vitt kött som bara får mjölk
och föds upp inomhus utan att få se en hage.

Fina raser
Nyfiken undrar jag vilken ras de föder upp och får veta att det är djur av blandras, Charolais, Hereford och Aberdeen Angus. Fina köttdjur med andra ord.
Innan jag och Fredrik går därifrån beställer vi en kvarts kalv som levereras i mars. Benen ska vara med för vi ska göra riktig buljong.

Kontakt

Hemsidan är inte klar än men det går att kontakta Gunilla och Wilhelm Aschan g.aschan@swipnet.se eller 013-771 62

1 kommentar:

Elina sa...

åh titta här..!

sökte på ullälva och hamnade såklart på bloggy :) nu har de iaf gjort en hemsida på www.ullalva.se.

intressant att de levererar så långt - gör de det fortfarande tror du..?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...