13 februari, 2006

Kall dag och varm gryta

Vintern är grytornas tid likväl som grillat hör till sommaren. En gryta kan med fördel lagas dagen innan och vänta hemma när man kommer in från skidbacken eller skridskoturen.
Det är skönt att spendera ett par dagar i skärgården. Fjärden ligger helt still med sitt lock av is. Rådjuren vågar sig förbi huset, helt nära i sin jakt på mat. Naturen är ett fridfullt och nödvändigt andningshål från vardagens hets och snabba tempo. Att laga mat blir ett skönt nöje och grytans angenäma doft fyller rummet.


Lammgryta
Ca 600 g lammkött (med ben)
1 msk margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3-4 gula lökar
2-3 klyftor vitlök
1 lagerblad
1 burk hela tomater
djupfrysta ärter eller haricots verts
ett par potatisar
citronsaft

Skär köttet från benen och i små bitar. Bryn det i margarin i en gryta. Lägg också i benen. Strö på salt och peppar. Skala potatisen och skär den i tärningar och lägg i den tillsammans med löken som skalats och skurits i tunna skivor. Lägg i lagerblad och dela tomaterna och häll i dem tillsammans med spadet. Sjud under lock ca 45 min. Ta bort benen. Häll i de frysta grönsakerna och koka dem mjuka. Smaka av eventuellt av med lite pressad citronsaft. Servera med kokt potatis.

1 kommentar:

Clivia sa...

Mmm, låter härligt! Köttgrytor är guds gåva till mänskligheten denna kalla februari. Och skärgården, för den delen.
Jag gjorde dina kokoskakor igår för att bli av med en påse kokos och en citron (beslöt mig för att krydda med lite rivet skal) och de blev härliga!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...