17 januari, 2006

Libanesmat och stämning

Skapa stämning genom några enkla sakerFörmedla känsla. Något som tål att tänka på när man serverar mat. För ett tag sedan fick jag frågan, vad vill du att andra ska uppleva när du serverar mat? Helhetsupplevelse var mitt spontana svar. Vi pratade då om en måltid med libanesisk mat. Inte nog med att jag letat fram recept, ingredienser och vackra lite etniska fat från Marocko. Jag hade också satt ett par papplådor på den äkta mattan, lagt en bokhylla över och sedan olika lager med tyg för att få rätta känslan av. Lamporna i rummet hade fått lite flortunt rött tylltyg över sig för att ge rosa skimmer. Jag tände rökelse och spelade Buddha bar (hittade inget njutbart, renodlat, libanesiskt). På indiska hade jag hittat kuddöverdrag i olika glänsande varma färger och på dem satt vi när vi avnjöt middagen. Libanesiskt vin? Ja självklart hade jag valt ett sån't. Ksara tror jag.

Här kommer ett underbart recept med Turkiska kvinnolår som jag serverade. Bara namnet gör att samtalet kommer igång från början.
=)

Turkiska kvinnolår till främst till högerTurkiska kvinnolår
(8 pers)
1 kg lammfärs (går också bra med nötfärs)
½ dl tahini (sesampasta)
1 msk kanel
5 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
2 krm cayennepeppar
salt
Mixa allt till en slät smet. Rulla avlånga korvar som är ca 5 cm långa. Stek i smör på mellanvärme. Servera med rejält citronsmakande bulgursallad, pitabröd och en aubergineröra.


Tips! För något år sedan fanns ett helt reportage med recept i Allt om Mat. Provade flera rätter som var goda. Medborgarskolan på Hagagatan håller kurser med den här typen av mat. Gick den i våras och tyckte den var bra.

8 kommentarer:

Annette sa...

Det här måste jag nog prova, om inte annat så för namnets skull.
Tror att jag vet vilket reportage i AoM du menar - jag tar fortfarande fram det rätt ofta. Om det är samma finns det ett enkelt recept på kycklinglever där som är så smarrigt...

Kinna sa...

De är jättegoda och jag gör dem ofta. =)

Viktoria Schiöler sa...

Jag brukar laga en libanesisk köttfärslimpa (lägger smeten i en form) med lammfärs och tehinatopping. Mycket gott. Ska prova ditt recept!

Helena sa...

jag undrar om du har något bra recept på Aubergineröra, är det Baba Ganoush du gör ?

Kinna sa...

Hej Helena!
Ja, jag har säkert något recept, men brukar köra på fri hand. Baka auberginerna i ugnen, gröpa ur, köra i matberedaren, tillsätta citron, olivolja, sesampasta (Tahini). Den gula burken med grönt lock som finns på hötorgshallen ska vara den bästa sägs det. Salt och kanske lite peppar.
Det var alles och den smakar lite olika varje gång, men det gör inget. Förra gången rostade jag sesamfrön själv och stötte i morteln med lite vatten för jag hade ingen pasta hemma. Då kan man bestämma själv om det ska bli mer eller mindre rostad smak.

Heléna sa...

ska man äta den varm ? eller kan man göra den en dag innan tex ?

Heléna sa...

jag igen, tänkte bjuda några vänner på Kvinnolåren. Undrar om du serverade någon efterrätt ? Maten blir väl ganska tung så jag funderar..

Kinna sa...

Hej!
Kvinnolåren serverade jag med bulgursallad med massor av citron, persilja och mynta, auberginröran var kall. En kikärtsröra gjorde jag också och hade pitabröd. Efterrätt, jo, jag gick ner på Hötorgshallen och köpte lite söta libanesiska bakverk. Om du kommer ner för rulltrappan, gå till vänster mot väggen. Där någonstans säljs lite bakverk. de är jättesöta så man kan gärna dela dem och äta lite av varje. Lycka till Helene!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...