15 januari, 2006

Bröd när man har bråttom

Evas julbröd

Surdegen har sagt sitt


Hembakat är bäst men jag har inte matat min surdeg så att den lever. Den glömdes bort i mitten av julhelgen och är stendöd vid det här laget. Inte heller finns en hel dag till att ägna åt utbakningarnas och jäsningens alla procedurer. Tittade i Riddarbageriets bakbok och konstaterade att många av deras delikata bröd ligger flera dagar bort i tiden. Jag behöver ett nu. Filmjölksbröd är lösningen. Visst är surdeg eller skållat bröd gott, men det här är inte dumt när tiden är knapp och ingen jäst eller surdeg finns hemma.


Hållbart bröd

Receptet har legat på skrivbordet i över ett år. En kollega gav mig det med rekommendationen att det är gott till en bit julskinka eller julost, vilket stämde. När det inte är jul minskas mängden sirap, då brödet är ganska sött. Hälften med sirap fungerade utmärkt. Originalmängderna i brödet är angivna nedan. Brödet är hållbart i flera dagar. I ett litet hushåll är det viktigt då det inte är strykande åtgång på bröd.


Mal kryddor i kaffekvarn

Mitt bröd smakade lite för lite, vilket troligtvis beror på att brödkryddorna var ganska gamla (ooophs, några år tror jag), och det hjälpte inte att de var nymalda i min elektriska kaffekvarn. Obs jag mal inget kaffe där utan bara torra hela krydor och gröna färska örtkryddor. Kvarnen sköljer jag ur efteråt, sedan jag dragit ur sladden. Vill inte få en ofrivillig elchock. Låter den torka ordentligt till nästa tillfälle för att undvika maskinhaveri.

Lördagen ägnades åt en prommenad i Hagaparken istället för bakning med jäsbröd. Bilringarna måste ju få sitt och det var fint väder.

Utsikt från Koppartälten i HagaparkenEvas julbröd (1 st)

3 dl fint rågmjöl
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk anis
1 ½ tsk fänkål
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 dl brödsirap
3 dl filmjölk
1 ½ dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser för sig och vätskan för sig. Tillsätt de torra ingredienserna till vätskan och blanda till en deg. Smöra en brödform och häll i smeten. Degen blir väldigt kladdig. Använd blöta händer eller olja in baksidan på två skedar så går det lättare att bre ut degen. Ställ in formen i kall ugn och sätt ugnen på 200 grader. Sätt inte på snabbvärme eller dy utan över och undervärme. Grädda i ca 1 timme.

2 kommentarer:

Clivia sa...

Hej Kinna,
i fredags köpte jag en underbar brödbok för ett presentkort (och lite till), Brödglädje. Det är någon slags samling av recept från när och fjärran som Svenska kyrkan satt ihop och helt underbar! Är inte särskilt religiös men vid åsynen av så många underbara brödrecept så... Och massor av "snabba" bröd med bikarbonat - ska sätta igång och testa för jag har hittills varit en jästtjej...

Kinna sa...

Tusen tack för tipset. Jag ska hålla utkik efter boken. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...