01 december, 2005

Tre gubbar, tre gubbar vi äro alla tre...


Pepparkakshus har alltid gjorts till jul sedan jag var väldigt liten. Husen har Märtha (min mamma) ritat. Tillsammans blir det en hel by med boningshus, ladugård, uthus och dass. Degen är väl utprovad för hus och stora figurer. Pepparkaksfigurer kan hängas som dekoration i ett fönster eller på en dörr. Receptet kommer ursprungligen från Stora Kokboken från 1954.
Pepparkaksdeg
2 dl brun farin
1 1/2 dl sirap
150 g smör eller margarin
1 ägg1 tsk ingefära
3 tsk kanel
1/2 -1 tsk nejlikor
1 tsk stött kardemumma
2 tsk bikarbonat
ca 1 liter vetemjöl

Koka upp farin och sirap. Lägg i matfettet och låt det smälta. Låt massan kallna. Rör ner ägg, kryddor, bikarbonat och nästan allt mjölet. Täck med resten av mjölet och låt stå kallt, gärna över natten. Arbeta degen smidig på bakbordet. Kavla ut tunt ca 2 mm. Ta ut figurer. Grädda i 175° ca 8-10 min. Låt kallna på plåten.
Kristyr
1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk citronsaft eller ättika

Blanda alla ingredienserna i en skål. Kristyren måste röras länge tills den är riktigt fast i konsistensen. Använd gärna elvisp.Gör en strut i papper när du ska spritsa ut mönster. Vik upp en bit av pappret för att få en dubbel kant längst ner vid spetsen av struten. Håll fast pappret i ena kanten och vrid pappret runt handen till en strut. Se till att det inte är något hål längst ner utan klipp upp ett hål i önskad storlek när du ska spritsa.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...