31 december, 2005

Sorbet eller normandiskt hål

BlodapelsinsorbetInför nyårskvällen fick vi i uppdrag att göra mellanrätten som ska skapa plats i magen ett sk trou normand. Vi valde andra ingredienser än calvados och äpple varför mellanrätten är en vanlig, men ovanligt god sorbet. Inget normandiskt hål.

Vi har gjort sorbet flera kvällar den här veckan och provat oss igenom smak och konsistens. Valet för kvällen föll på den med blodapelsin, som är underbar i färg och smak. Bilden visar första försöket med apelsinskal. Jag lät skalen ligga kvar när jag gjorde den färdiga sorbeten och den blev för besk. Den sorbet vi serverar ikväll är vackert rosa då vi använde mer blodapelsiner.
På andra plats kom päroncidersorbeten. Citronsorbeten från Allt om mat var inte heller dum, men rosmarinsmaken var tunn. Den är väl värd ett nytt försök när det är säsong på fräschare örter.

Sorbet a l'Orange sanguine (Blodapelsinsorbet)
6 pers
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk citronsaft
6 blodapelsiner
Vatten och socker kokas ca 10 min till en simmig konsistens. Det går att lägga i strimlat skal i sockerlagen och sedan sila bort dem. Smaken blir lite mera distinkt och något besk. Låt lagen kallna. Enklast är i kallt vatten i vasken för att det ska gå fortare. Pressa apelsiner och citron och blanda ner. Vi ställde blandningen i frysen en stund för att få den riktigt kall. Sedan hälldes vätskan i glassmaskinen. Forma sorbeten till ägg med hjälp av två skedar. Snyggast att servera i martiniglas vilket jag själv inte har, men värdinnan ikväll har inhandlat redan förra året och förser oss med dem.


Ett recept till från de senaste kvällarnas test. Sorbeten var mycket god men snarare en efterrätt än en mellanrätt. Tillsammans med färska bär tror jag att den här kan bli en hit i sommar. Inspiration kommer från boken som följde med glassmaskinen (Philips)

Päroncidersorbet
5-6 pers
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 msk citronsaft
2 2/2 dl päroncider, söt typ Herrljunga
1 äggvita
Koka en socker lag av vatten och socker. Låt kallna. Blanda i cider, sockerlag och citronsaft. Vispa äggvitan löst och blanda i. Häll blandningen i glassmaskinen.


Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...