16 december, 2005

När du vill veta vad som finns i korven...

Att trä på korvskinn är oxå en konst
...kanske du ska göra som vi, stoppa din egen.

Rökning av korv
Nu har den årliga korven blivit till, bl a korv som lämnades till rökning i måndags morse. Gubbarna där vi får vår korv rökt är enligt utsago gamla och tandlösa. Jag har inte sett dem. Fredrik var där vid 7-tiden på morgonen och han sa att han kunde se rubrikerna framför sig. "Gentleman från Östermalm (fast vi inte bor där) nedskjuten i skumrask område". Det var tydligen lite speciellt, men helt ofarligt.
Eftersom gubbarna är goa men gamla började jag höra mig för hos kollegorna om det finns fler ställen att lämna in för rökning. När jag har frågat runt, har det visat sig att det är många som lämnar korv eller annat kött från jakt till rökning. Bl a i slakthusområdet. Jag ska få adressen.

Omprioritering i korvproduktionen
Själv gjorde jag en fläskkorv som kommer från min Farmor Elsa på Klefstad. Tanken var att jag skulle provat ett gammalt Medwurst recept med konjak. Till det behövdes konstfjälster, vilket jag inte fått tag på. Därför blev nödlösningen att göra en fläskkorv av de ingredienser som vi ändå beställt i Hötorgshallen. Fjälster hade vi köpt på ICA och späcket som skulle i medwursten får vi väl hänga ut till fåglarna.

Färdig fläskkorvFarmors fläskkorv
2 ½ kg fläskfärs
½ kg nötfärs
1 kg halvkokt potatis
1 ½-1 ¾ liter mjölk
1 tsk vitpeppar
3 msk salt
2 msk potatismjöl
ca 5 meter fjälster (i Östergötland används nöttarm som är krokig)

Arbeta färsen. Riv potatisen och blanda den i färsen. Krydda. Späd med mjölken och se till att smeten får en lös konsistens. Blanda sist i potatismjölet och fyll på kroktarm. Inte alltför mycket då korven sväller i skinnet. Knyt om i ringar med hushållssnöre. Pricka korvskinnet med en nål så att den inte spricker. Sjud korven ca 15 min i lättsaltat vatten kryddat med några svartpepparkorn, kryddpepparkorn och ett lagerblad. Serveras varm i sitt spad. Det blir en hel del av satsen och den kokta korven går bra att frysa i plastpåsar.


Rotmos
2-3 pers
Drygt en halv kålrot
2 morötter
3 potatisar

Tärna allt och koka tills det är mjukt, häll av vattnet men spara lite. Kör grönsakerna i matberedaren och späd med kokvattnet. Smaka av med salt.

Både korv och rotmos är verklig smalmat. Senap är gott till!

2 kommentarer:

Bertil sa...

Fjälster kan vara svårt att få tag i. Men nu har en Web-shop för korvtillbehör öppnat på www.carnivor.se . Den säljer fjälster av alla slag och levererar per post över hela landet, året runt.

Kinna sa...

Tack Bertil för bra tips. Jag letar efter fjälster till cognacswurst. Hoppas de har det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...