04 december, 2005

70-talsnostalgi och andra reflektioner


Knappt att jag vågar publicera det här inlägget. Som att svära i kyrkan. Många rynkar på näsan och säger falukorv...det äter vi inte hos oss. Vi gör det.

70-talsnostalgi
Falukorvring, 70-talsnostalgi, något som fortfarande serveras då och då. Den är snabb att göra och en bra räddningsplanka när det är bråttom att få fram något på bordet. Definitivt gillar många ungar den här rätten. Använder du vispgrädde blir såsen bättre. Med matlagningsgrädde blir den lite grynig, men definitivt smalare. 17%ig ost är att föredra då rätten är ganska fet.

Framtidsdrömmar och val av korv
Jag använder helst korv med svensk köttråvara t ex Scans. Väljer även här en magrare framför en fetare. Väljer Scan av lite olika anledningar. Som ung stoppade jag korv i någon månad på Scans fabrik (Farmek) i Linköping. En upplevelse från fabriksgolvet när drömmen var att gå restaurangskola och sedan driva eget. Att virka prinskorv var en ny erfarenhet och Du kan inte ana vad färskrökt korv direkt från röken är läcker. Rökdoften lockar fortfarande fram minnen vid Farmeks anläggning vid Globen.

En lantlig utflykt
Från Klefstad gård levereras fortfarande smågrisar till bönder runtomkring, som sedan föder upp slaktsvin. Det finns ca 90 suggor i produktionen. Varje sugga är dräktig 3 månader, 3 veckor och 3 dagar. Hon får en kull på ca 12-15 smågrisar. Söta som marsipangrisar då de leker i halmen och med varandra. När de lämnar gården väger de ca 25 kg. Med tanke på dem, väljer jag gärna svenskproducerat.

Well en liten lantlig utflykt, tillbaka till ringen. Här kommer den direkt från köket i Vasastan.

Falukorvring (ca 4 pers)

1 falukorv i ring
ca 3 dl Vispgrädde eller matlagningsgrädde
lagrad ost (smal 17%)
ketchup (såsen ska smaka rejält)
2 gula lökar

Skär falukorven i skivor som håller ihop i botten av korven. Ca 5-7 skivor à ca 1 cm, per person är lagom. Lägg den i en trång ugnsfast form med lite högre kant. Hyvla osten i skivor, skala och skär löken i skivor. Stoppa varannan skiva lök och varannan ost i korven. Lägg överbliven lök och ost i mitten av ringen. Blanda grädde och ketchup och häll över. Grädda i ugnen på ca 225 grader tills korven fått rejält med färg ca 25-30 minuter.
Servera med kokt potatis och en grönsallad eller kokta grönsaker (gärna gröna som ger färg till hela rätten.)

1 kommentar:

Anonym sa...

Falukorv är jättegott!

Häromdagen lurade jag svärfar att äta så han storknade. Då hade jag kokat en tomatsås på en burk krossade tomater och lite vitlök först, och sen gjort falukorven nästan enligt dina regler och så hällt tomatsåsen på. Hemgjort potatismos till, såklart.

Falukorv är fantastiskt, men det är trist med allt vatten i den!

/Inger

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...