27 november, 2005

Ljuva hemgjorda köttbullar

Traditioner och hur saker tillagas blir väldigt tydligt vid just större högtider. Många saker görs av gammal vana fast vi inte kommer ihåg varför längre. Dopp i grytan är just en sådan gammal vana hos östgötarna. I Östergötland maldes mjöl på hösten, eftersom vatten som drev kvarnarna frös under vintern, brödet bakades och var torrt i jultid. Att doppa brödet i skinkspadet gav det härlig sälta och mjukt bröd. I Skåne drevs kvarnarna av vindkraft och mjöl maldes året om. Alltså känner en skåning knappt till traditionen.

Väl beprövade receptEtt par recept som är gamla och beprövade ser du nedan. På Klefstad Gård har ca 5000 köttbullar handrullats till årets julbord.
Receptet på köttbullarna kan tyckas lite gammalmodigt då det är mycket potatis och skorpmjöl i det, men det var ett sätt att dryga ut maten förr. Köttbullarna är mycket goda då det är rejält med kryddor i. Fläskköttet kan bytas ut mot bara nötkött. Ger en lite hårdare köttbulle.

Köttbullar (mor Ebbas)
800 g malet fläskkött av bogen
200 g oxkött
8 medelstora potatisar
1 dl skorpbröd
2 msk socker
1-1 1/2 msk salt
1-1 1/2 tsk vitpeppar
3 ägg
1 stor lök
ca 2-4 dl mjölk eller mineralvatten eller grädde och vatten

Kött och potatis males. Löken hackas fint. Kör köttet med salt först. Blanda i övriga ingredienser. Späd tills smeten får en lagom konsistens beroende på om man gör köttbullar, biffar eller färslängder. (Köttbullar minst vätska). Lägg köttbullarna i en het stekpanna för att få en fin yta på köttbullarna. Sänk värmen till medelvärme och stek färdigt. Om du gör mycket köttbullar är det enkelt att eftersteka dem i ugn på en långpanna.

Rödkål, grönkål eller brunkål
Vilken kål som ställs på det egna julbordet beror många gånger på i vilken del av landet vi bor. En hallänning äter grönkål medan brunkål hör till det skånska julbordet. Brunkålen går bra att frysa och ta upp i mindre förpackningar under julhelgen och håller sig i kyl flera dagar. Värm kålen i en kastrull på spisen och smaka av med mer ättika och sirap om den har tappat smak.


Brunkål (6-8 port)
1 ½ kg vitkål
50 g margarin
1 tsk ättiksprit
2-3 msk sirap
1-2 tsk salt

Ansa vitkålen. Klyv huvudet och skär bort stocken. Tärna vitkålen i småbitar ca 1,5-2 cm. Lägg den i ett lager i en ugnsfast form eller på en långpanna. Klicka över lite margarin. Baka i ugnen på 225 grader tills kålen tar färg ca 30-45 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med ättika, sirap och salt.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...