29 november, 2005

Ett riktigt höjdarställe

Marin bistro Le Coquillage
Restaurangen Le Coquillage i Cancale, bakficka till en mera känd två-stjärnig restaurang, ägs av
Jane & Olivier Roellinger. Parkeringen är full med bilar. Väl inne möter oss en varm brasa. Ett glas champagne, intas i väl insuttna fåtöljer, med "amuse bouche" små läckerheter som roar munnen. Rummet är fullt av olika sorters människor och barn. En liten hund följer med in i matsalen och en hundskål med vatten trollas fram.

Avsmakningsmenyn
Efter att kikat på menyn beslutar vi oss för en avsmakningsmeny med förrätt, varmrätt och dessert. Väl inne i den boaserade matsalen kan vi se att det är fullsatt överallt. Skaldjursplatån måste beställas dagen innan och en storslagen sådan seglar in till ett av borden.
En ställning för en bricka ställs på bordet, ostron- och hummergafflar dukas fram, ett lätt kylt rött vin smakas av. Sedan börjar en riktigt häftig upplevelse med förrätter och varmrätter inspirerade av havet och landet runtomkring.

Efterrättsvagnen - en klass för sig
Efterrätten har vi redan smygkikat på. Du läste rätt. Det var en hel vagn. Ett gigantiskt efterrättsbord i tre våningar på en och en halv meters längd har rullats in till våra bordsgrannar. Stolt förevisar restaurangens Chef de Patisserie det han skapat. Jag räknar snabbt - minst fem olika efterrätter på varje våning, t ex vanilj- passionsparfait, tarte au citron, profiteroles caramelisees, Baba au Rhum, päron i portvin, crème de chocolat. När bordet rullades fram till oss är det samma procedur, stolt förevisning och presentation av varje sak och sedan urval av så många man vill. Tre blir mitt val och de är himmelska.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...