15 november, 2005

Ett äpple om dagen håller doktorn borta


En god vän till mig köpte hus för ett tag sedan med tillhörande uppvuxen gammal trädgård. Fruktträden dignade av äpplen och han undrade vad han skulle göra med dem. Jag började fundera på vad jag skulle ha gjort. Min tipslista ser ut så här:

Äppelcider/must. Kör iväg med äpplena till ett musteri och få din egen cider eller must.

Äppeljuice. Skaffa en råsaftcentrifug. Riv äpplen och morötter till färskpressad juice varje dag.

Äpplen i frysen. Frys skalade, urkärnade, äpplen i klyftor eller halvor i GB-glassburkar och ta upp till kakor och snabba efterrätter under vintern.

Äpplen i ringar. Ta ur kärnhusen ur äpplena med en äppelpipa, skiva dem i ca 3-4 mm tunna skivor. Lägg att torka på ett bakgaller (kan ta några dagar) eller torka i ugn på 50 grader (tar bara några timmar). Gott som godis fast nyttigare.

Steka äpplen i kakelugnen eller öppna spisen på spett

Äpplen som tillbehör. Gammaldags dekorativt tillbehör till en söndagsstek är mjukkokta äpplen med en klick gelé i mitten. Skala äpplena, ta ur kärnhuset med ett kuljärn. Koka äpplena mjuka i lättsockrat vatten, ta upp med hålslev och låt rinna av.

Äpplen i mos. Gör lite grövre äppelmos genom att dela äpplena i mindre bitar och koka försiktigt mjuka med endast lite vatten på botten av kastrullen. Lättsockra och frys in.

Har du fler tips?
2 kommentarer:

Thomas Dahlgren sa...

Råpressade äpplen, försvinnande gott!

Leta rätt på en fruktcentrifug, ganska dyra i inköp men mormor, svärmor eller grannen kanske har en som du kan låna.
Dela äpplen i klyftor, det går åt ganska många. Kör klyftorna i centrifugen inklusive kärnhus.
Ställ juicen i kylen över natten så den klarnar. Den ljusa saften oxiderar och får en mörk vacker ton. På morgonen lyfter du bort skummet överst i tillbringaren.
Voila! Fantastiskt god frukostjuice!

Kinna sa...

Tack för tipset! Jag lade till det på förstasidan. Håller med dig det är riktigt god juice, men jag tror att man ska dricka med en gång för att få i sig vitaminerna. De oxiderar snabbt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...