27 november, 2005

Ett par nya normandiska bekantskaper


Normandisk Kir och pommeau
Pommeau blandning av cider och calvados är en mycket läcker aperitif som ska ligga i kylskåpet minst två timmar innan servering. Is späder ut säger kännarna. =) Den påminner i sitt tillverkningssätt om Pinot de Charentes från Cognac eller om Ratafia från Champagne. I båda fallen hälls starksprit över druvjuice för att avstanna jäsningen. I pommeaun:s fall är det en äppelcider. På bilden ser du aperitifen samt en skål med morötter, lök och lite musslor. Grönsakerna är någon slags pickles kokta i vinäger. De fungerar som en fin brytning till den lite söta pommeaun.
Första kvällen drack vi normandisk kir, även den var ny för mig. Förvånansvärt gott - en blandning av creme de cassis (svart vinbärslikör) eller Creme de Mur (likör på björnbär) eller calvados och cider. Landskapet täcks ju av björnbärshäckar så konstigt vore det om inte även björnbär är gott.


Vedervärdigt säger min sambo
Vi stannar till vid en cidertillverkare. Bonden har 100 HA mark varav 6 HA används för äppelodling. 2500 träd finns på odlingen och den ger 25 ton äpplen per år. För övrigt har han köttdjur (nötkreatur) och spannmålsodling.
Vi får välja mellan tre olika sorters cider, sec, demi sec och doux alltså torr, halvtorr och söt. Min sambo Fredrik, tar torr och utbrister: det här är vedervärdigt. Jag har tagit en söt och den är mycket god. Vi får också smaka lite pommeau, som inte är inlemmad i AOC systemet därför den inte är filtrerad. Mycket läcker är den i alla fall.


Gör inte som morfar
Ett matlagningstips får vi och det är att till ljust kött som t ex kyckling, koka ihop buljong, hälla på pommeau och sedan grädde.
Expediten ber oss att ta med kvittot för tullen kollar med jämna mellanrum att odlarna inte säljer svart - som hon uttrycker det - vi kan inte göra som morfar och stoppa pengarna i fickan. Det är olika skatt för om äppelodlaren tar fram produkter eller om han säljer sina tillverkade produkter.


OBS! Bilderna är tagna på tre olika ställen. Den pommeau vid provsmakade ser du på nedersta bilden.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...