tag:blogger.com,1999:blog-18830949.post2423138040137116831..comments2024-01-06T11:29:55.006+01:00Comments on Kinnas blogg - mormors mat - en matblogg: Jordärtskocks- och potatissoppaKinna Jonssonhttp://www.blogger.com/profile/03371326021986922712noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-18830949.post-10940843130757629802007-01-23T19:33:00.000+01:002007-01-23T19:33:00.000+01:00Örjan, jag har slagit i mina böcker men hittar ing...Örjan, jag har slagit i mina böcker men hittar inget om namnet. <br /><br />Lager - din soppa låter jättegod. Blir lite avundsjuk på egen odling...Kinna Jonssonhttps://www.blogger.com/profile/03371326021986922712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18830949.post-73282839115405895442007-01-23T17:49:00.000+01:002007-01-23T17:49:00.000+01:00Bra att Du tar upp skockan inte bara ur jorden uta...Bra att Du tar upp skockan inte bara ur jorden utan hjälper till att göra den känd. Då kanske folk så småningom ska få upp ögonen för de kottar som ligger i grönsaksdisken och som de idag inte vet om att de i själva verket är små smakbomber. Har själv några rejäla stånd av olika sorter i min trädgård, bland annat en gammal sort som är alldeles snövit. Jag ska sortera ut det där i mitt kunskapsförråd och skriva om det på min egen blogg ngn dag, kanske när tjärlen gått ur marken och man får gräva upp fjorårets som primörer. Under tiden - ett recept på soppa som är det enklaste i världen och som jag gjorde soppan tillsammans med Rikard och Robert Nilsson:<br /><br />En kastrull med skalade och skurna skockor. Röd mjölk så att det täcker.<br />Koka skockorna mjuka. Smöra soppan lätt. Kör i mixer eller mixa med stav. Salta och peppra. "Feta" till med lite grädde så lyfter smaken ytterligare. Servera med vitlöksstekta krutonger och baconflarn (Wikkys bacon) som fått steka långsamt och blivit ordentligt brynta, lagda på papper och fått torka ngt.<br />Och kom ihåg att när Sveriges enda tvåstjärniga krog Edsbacka öppnade 1983 (På Valborg) så serverades Bagarbysoppa vars viktigaste ingredienser är skockor, hönsbuljong och grädde!Lagers tabberashttps://www.blogger.com/profile/12640159243302332122noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18830949.post-21666014821773637722007-01-23T14:19:00.000+01:002007-01-23T14:19:00.000+01:00Jag älskar jordärtskockan.
Den sista grönsaken ur ...Jag älskar jordärtskockan.<br />Den sista grönsaken ur landet innan tjälen lagt sig.<br />Den första grönsaken på våren, när tjälen gått ur jorden.<br />(Jordärtskockan övervintrar alltså bra)<br />Men en undran om namnet på engelska<br />"Jerusalem Artichoke" Artichoke=Kronärtsskocka.<br />Varför detta namn när den introducerades på 1600-talet från Amerika?<br />Någon som vet?<br />ÖrjanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18830949.post-41895329193167501352007-01-23T13:58:00.000+01:002007-01-23T13:58:00.000+01:00Du kan få ett till om du vill. Jordärskockor är så...Du kan få ett till om du vill. Jordärskockor är sååå himla goda och kanske du har rätt - den har fått revival. =)Kinna Jonssonhttps://www.blogger.com/profile/03371326021986922712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18830949.post-74823186653851570172007-01-23T13:28:00.000+01:002007-01-23T13:28:00.000+01:00Känns det inte som om jordärtsckockan har fått en ...Känns det inte som om jordärtsckockan har fått en lite revival? Blivit lite, om inte "inne",så iallafall uppmärksammad?<br /><br />Jag gillar den som attan. och nu har jag äntligen ett eget recept! Eller ja, ditt alltså...<br /><br />Som alltid - tippentoppen!Xtianhttps://www.blogger.com/profile/15815934485621894346noreply@blogger.com