22 april, 2017

Jättegod sås och sallad till buffe med kyckling



Visst vill man vara mer spontan med sina vänner men orkar alldeles för sällan. Jag uppskattar själv att bli bjuden på spontan fest. Samma sak tyckte flera av våra vänner när vi bjöd dem på väldigt enkel after work genom Facebook. Ungefär hälften av de vi bjöd in hade inget för sig just den här fredagen. Extra enkelt blev det med färdig kyckling. Och det finns svenska kycklingspett från Kronfågel i kyldisken, eller Kronfågels butiksgrillade kyckling som är mycket god. Eller så grillar man lite ben och vingar medan övriga grejer ställs fram.

Så här löste min sambo och jag det mesta under ca 2 timmar från att vi kom hem till att de första gästerna kom och joinade oss i köket. Detta inklusive att dammsuga och plocka iordning lite.

Dukningen var inte pretentiös utan enkel med en faktiskt, omanglad duk (vilket är ovanligt för mig). Ett par snygga servetter och ljus samt allt uppdukat i köket som en buffé. Stämningen var hög från början och gästerna fick ta med sig dryck då vi visste att vi inte skulle hinna fixa vin och öl också.

Bulgursallad 
(räcker till 16-18 pers)
6 dl bulgur
12 dl vatten
2 tsk salt
Kokas enligt anvisning på förpackningen

2 pkt fryst hel spenat från Findus
2 pkt frysta sojabönor, Findus
3 pkt fetaost (jag använder alltid Fontanas original)

Tina spenaten och blanda ner övriga ingredienser.

Smaka av med
Lite extra salt
God olivolja, jag använder alltid Fontanas med lite grässmak
Rödvinsvinäger

Sås med färska örter
(12 portioner)
5 dl crème fraiche (fetaste sorten)
1 rejält knippe koriander
1 rejält knippe mynta
1 rejält knippe bladpersilja
saft av 1/2 citron
2 vitlöksklyftor pressas
Smaka av med salt

Hacka alla kryddor ganska så fint. Blanda och smaka av med salt. Ibland om jag inte får tag på mycket färska örter så köper jag frysta. Ta bor gärna 2 pkt av varje sort då detta är en sås som bygger på att det är mycket grönt i den. Man kan byta ut mot basilika, dill, färsk timjan osv. Just att det är flera gör att smaken blir intensiv och läcker.

Övrigt som serverades till 12 pers
Kyckling, räkna ca 125-150 g/person
2 påsar färdig sköljd sallad
Pärltomater
3 baguetter
2 olika sorters ostar en grönmögel och en camembert, vi ställde fram 2 st av varje sort
1 paket bregott





Marängswiss
2*900 g vaniljglass
ngn chokladsås (1 grundsats: 1 dl socker, 1 dl vatten kokas, vispa ner 1 dl kakao, denna dubblerade jag)
maränger, valfri mängd. Vi tog det som fanns hemma då vi båda två glömde i butiken
5 dl vispad grädde
6 bananer

Fanns hemma:
Nescafé
Mjölk
Färgglada servetter
olika sorters ljus, t ex tog jag värmeljus på vår buffé så att vi skulle kunna ha dem i köket utan att vara oroliga.

Kvällen blev hur lyckad som helst!!!

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...