31 augusti, 2016

En viktig upptäckt i blåbärsskogen


I år har det varit fantastiskt med blåbär. Men det kan vara lite jobbigt att plocka. Det var då jag upptäckte det.
Blåbären är väldigt olika. Det är högst troligt olika typer av blåbär där riset är olika högt, de tappar bladen olika tidigt och framför allt...det finns blåbärsris som är 15-20 cm högre än allt annat blåbärsris. På just detta ris satt blåbär som var stora som amerikanska blåbär än små små svenska.


Alltså den här gången gick jag och letade efter högt ris och där plockade jag rent. De andra blåbären lät jag vara då det tog så mycket tid i anspråk att få ihop minsta lilla deciliter med de små bären. Den här kunskapen kommer jag att ta till nästa år och nästa år och...Det var lite som att hitta de bästa svamställena. 

23 augusti, 2016

Godaste gazpachon


En klar favorit som vi gör alldeles för sällan är den här gazpachon. Visserligen är det tomattider nu men oftast finns bara ganska bleka och smaklösa tomater i butik. Jag kör alltid burktomater som är skördade när de är mogna och därför har både god smak och färg. Resultatet blir alltid bra. Smakrik och mustig gazpacho.

Här är receptet.

Gazpacho Andaluz

(4-5 pers)
2 skivor vitt bröd (ca 50 gr)
750 g tomater
1 grön paprika*
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm socker
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
2 ½ dl vatten

Tillbehör
Hackade tomater
Hårdkokta hackade ägg
Brödkrutonger
Finhackad rödlök
Finhackad grön paprika

Blötlägg brödet i vatten. Dela tomater, paprika, vitlök i mindre bitar. Lägg i matberedaren. Krama ut vattnet ur brödet och lägg ner det också. Mixa alltsammans, tillsätt socker salt, olivolja och vinäger samt vatten. Passera massan genom en sil.

Av tillbehören kan man välja några eller alla. Brödtärningar rostas i en stekpanna med eller utan lite olivolja. 

*Som en variant kan man byta ut den gröna paprikan mot en stor röd paprika som ugnsbakas i 250 grader tills skalet är blåsigt och delvis svart. Skala den och mixa ner i soppan som får en mild mjuk ton.


Varma persikor med rom


Vet inte om det här var den bästa efterrätten men tanken är att ge en liten idé om vad man kan servera. Några klyftor av persikor lades i stekpanna med en gnutta smör och blev varma och mjuka. En skvätt rom över - jag försökte flambera dem men lyckades dock inte.
De serverades med glass och några hackade valnötter. Enkelt och gott!

Tips: detta går fint att göra med plommon eller nektariner eller någon annan frukt. Man skulle också kunna ugnsbaka frukten och få gott resultat. För den som önskar kan man tillsätta socker, vanilj eller dy.

22 augusti, 2016

Kall potatis och lax - gör plockmat av resterna



Lite rester i kylen kan bli festligt som en förrätt en annan dag. Vi hade lite mörkt bröd och lade gravad lax med lite gravlaxsås på brödbiten. Vips något enkelt och gott.

Sedan skar jag av botten på båda "bottnarna/sidorna" av en färskpotatis, halverade den och toppade med lite creme fraiche, Kalles Kaviar och gräslök. Några oliver till och vi hade ganska mycket mat att plocka av. Gott en varmare kväll i augusti!

21 augusti, 2016

Polsk Vallmokaka - Malkowiec


Länge har jag önskat att göra den här kakan men det har inte blivit tillfälle. Men med lite gäster som kommer känns det helt rätt att bjuda på något festligt. Just de här gästerna brukar uppskatta att få saker de inte ätit tidigare. Dock riskerar jag att iallafall killen har ätit detta då vallmofrön används flitigt i kakor och bakverk från Östeuropa där han har sina rötter.




Jurek Holzer den duktige fotografen på svenskan är den som har lagt ut receptet Makowiec, på sidan Nyfiken grå. Eftersom sidor plockas bort och uppdateras har jag valt att även publicera det hos mig. Jag vill definitivt inte förlora det här. Dessutom sambon som jag trodde skulle tycka det var konstigt sa genast...vad gott...när han provsmakade smeten. Bara en sån sak lovar att kakan kommer att gillas.

Makowiec 

10-12 bitar
250 g vallmofrö
2 dl mjölk
5 äggvitor
3 äggulor
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl ströbröd
1 tsk bakpulver
1 msk honung
50 g russin
50 g hackade valnötter
1 msk rom
Koka upp mjölken och häll den över vallmofröna. Låt stå och svalna. Kör det sedan i en mixer till en slät massa.
Sätt på ugnen, 150 grader.
Rör ihop äggulor, smör och socker i en stor skål. Tillsätt vallmomix, russin, nötter, honung, ströbröd, rom och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet.
Vispa äggvitorna och vänd skummet försiktigt in i smeten.
Häll upp i en smord och bröad rund form (1,8 l) med löstagbar botten. Grädda en timme i 150°.

Serveras med glass eller vispad grädde till.

13 augusti, 2016

Oväntat besök - vi bjuder på svenska smaker




Helt fantastisk. Förra veckan fick jag ett sms som löd: Vi är i Stockholm, kan vi ses på en kopp kaffe. Jag var inte så sugen på att åka in till Stockholm för en fika så den tyska väninnan som jag inte sett på 30 år fick ett mess tillbaka. Kom ut i skärgården. Det är mycket vackert. Hon fick info om båttider från Strömkajen och hon och nye mannen kom.
Vi bjöd på bubbel på bryggan medan vi i korthet drog vad som hänt de senaste 30 åren...om nu detta är möjligt att få fram så snabbt.



Sedan bjöd vi på svenska smaker som gravad lax och dillstuvad färskpotatis. Vi kunde knappt sluta äta så gott var det. Som grädde på moset hade vi glass med jordgubbar uppe på berget med utsikt över hela Kanholmen och fjärden. Tala om att vädrets makter hjälpte till att bjuda på ett vackert sommar Sverige. Då blir man stolt över att vi har det så fint!


12 augusti, 2016

Ny inspirerande bok av Håkan Larsson


Varje år är det födelsedagsfirande i skärgården. Sambon har familjen på plats. I år bjöd han på Aperol med prosecco och fruktsoda. Som lika fint alkoholfritt alternativ bjöds den illröda och camparismakande Sanbitter med fruktsoda och de nu tonåringarna fick känna sig lite vuxna också. Själv blandar jag den gärna med schweppes. 


Som födelsedagspresent fick sambon Håkan Larssons inspirerande bok Hela helgen med mat och vin. Där hittade vi trevliga prosciuttorullar med melon och tunnbrödsrullar med grillad paprika. Ett par laxbollar rullade i gräslök gjorde vi också. Allt gick så fort så bilderna ser ut därefter. Vi var riktigt hungriga...

Vattenmelonsallad med mynta och lime



Vattenmelon är väldigt gott och det går att göra mycket med den. Jag kommer ihåg en gång då jag skar ut en stor fågel i vattenmelonen. Hela ena sidan stack jag full med små spett med olika melonbita och frukter så att den fick en vacker stjärt. Tyvärr har jag ingen bild på den men den lever kvar i minnet.

Här har jag inspirerats av en vän som gjorde den här typen sallad. Kommer inte ihåg exakt vad som var i men den här varianten blev mycket god. Om salladen serveras till något grillat kan man ev ta lite flingsalt på. Men bara mycket lite. 

Vattenmelonsallad

Vattenmelon, tärnad
Jordgubbar, skivade
skalet och saft av lime
repa av blad av mynta
ev någon gnutta flingsalt 

11 augusti, 2016

Fiskafänge på Kanholmsfjärden


Undrar hur många som lägger ut nät? Min "svärfar" och sambo gör det rätt ofta. Strömmingen blir rökt här ute i ett hemmbyggt rökskåp eller så saltas den hel (utan huvud) med grovsalt och steks hela som sotare. Endast potatis som tillbehör...men jag gillar att ha lite gräddfil till också. Men när fiskarna kommer iland ska vi först tömma näten på fisk och sedan blir det frukost.



Efter fiskelyckan hängs näten upp på gistgången. Du ser den nedan i bild. Vi äter frukost uppe på berget med världens vackraste utsikt. Mörkt bröd, te och frossar i mullbär eller andra färska bär som finns nu på sommaren. Jag tror att det är viktigt att äta det som är i säsong. Visserligen kan man inte lagra C-vitaminer men det är så många nyttigheter i bären så även om man inte kan spara så mår man toppen av att äta bra saker. En bra sak är t ex att bär stärker immunförsvaret och minskar risken för demens. Mer info hittar du här hos Svenska bärfrämjandet. 


En liten tur med kajak stärker också musklerna i min arm som jag skadade på långfärdsskidor i februari. Attans att det kan ta sån tid att läka och blir frisk. Fortfarande gör det ont och jag har ätit mycket smärtstillande även nu i sommar och besökt sjukgymnast många gånger under våren. Men jag ser till att anstränga den med både leisure som kajakpaddling och annan pleasure som att måla hus, mangla, bädda och städa i Skillinge. På Vindö förbereder vi oss för vintern och klyver ved. 



10 augusti, 2016

Elin regerar på Östangård, Österlen


När vi inte lagat mat själva i sommar har vi gått ut och ätit. Matställena har blivit flera på Skillinge med omnejd vilket vi är så glada för. Elin Dahn Gellerfelt låter Östelen möta Thailändska och Japanska smaker på Östangård utanför Skillinge. Elin har erfarenhet från Melker Anderssons Restaurang Kungsholmen, Pontus seafood/rawbar och Mr French. 

Själva restaurangen har högt i tak med glasade väggar och utsikt rakt mot fälten. Kvällssolen föll vackert in i lokalen och vi bara njöt av stämningen. 



Såhär såg Kim Jong-un-råbiff ut. Mycket gott och aptitretande fin uppläggning. Vi älskade den. 


Thaisalladen med räkor var också mycket god. Jag gillar när kocken tagit råvaror som finns runtomkring. Dock kunde väl uppläggningen fått lite mera omsorg.
Men totalupplevelsen var att det här stället har hög klass och vi hoppas att Elin fortsätter nästa sommar. Hennes bättre hälft huserar på Skillinge hamnkrog som vi också gärna frekventerar.

Kika gärna här vad Carina Wahlsten, ägare till Östangård skrev om restaurangen.

09 augusti, 2016

Enkla och goda drinktilltugg



Så enkelt det det vara att servera lite tilltugg till en drink en vanlig sommarkväll. Lite prosciutto, cornichonger, några enkla kex i det här fallet Finn Crisp Sea Salt och så några läckra svarta oliver som jag hittat från Sevan. De är turkiska, lätt torkade och saltade. Jättegoda och har hållt sig länge...det var en stor förpackning. Ett glas torr sherry är gott till det här. Tänk dig Sevilla och leta efter torra sherrys från Jerez.

Fatet är egentligen en betongsten för en trädgårdsgång från Eva Stene, verksam konstnär på Österlen. Jag övertalade henne att tillverka några hälften så tjocka stenar som uppläggningsfat och valde att köpa det här av henne och några såldes sedan på Norrgavel. Med små tassar under står fatet fint på ett bord. De små skålarna är också hennes...den ena har fäste i den andra och blir så snygga tillsammans.

Bästa gräddfilssåsen till pankopanerad fisk


Sen jag köpte hem Panko första gången göre sig inte vanliga brödsmulor sig besvär att komma nära något som ska paneras och friteras eller stekas. Panko är oslagbart gott och blir så sprött och fint. Egentligen ett typ av ströbröd som kommer från det japanska köket.

Till fisk eller kyckling som jag friterat serverar jag gärna en gräddfilssås. Det blir jättegott och fräsch. Jag brukar göra mycket då vi nästan slickar skålen när vi ätit upp övrigt på tallrikarna. Här är en skiss på vad jag brukar använda.


Gräddfilssås till fisk eller kyckling

Gräddfil
lite majo (typ 2 msk till 1 dl gräddfil, ska bara ge lite smak)
kryddgrönt - färskt eller fryst t ex
dill
persilja
timjan
basilika
koriander
gräslök
flingsalt
ev några drag med pepparkvarn

Tips är att ta lite av de flesta kryddorna och riktigt ösa på riktligt. Det blir verkligen otroligt gott ihop.

Lägg pizzan på grillen

Sommar med utekök är så najs. Sambon har haft lust att grilla pizza ett längre tag. Pizzasten har varit samtalsämne men vi valde att använda en ipiniumplåt för att få ett riktigt hett underlag. Dock märktes det att vi kunde ha eldat på grillen ännu mer för ett bättre resultat.

Jag önskade göra en blond pizza så vi bredde grekisk yoghurt på den ogräddade pizzan, skivad rödlök och tunna skivor zucchini, fetaost samt lite rosmarin. Därefter lät vi pizzan grädda i ca 15 minuter innan vi lyfte på locket på nytt. Jag tycker det är gott att strö över ruccola, droppa olivolja på och strö över flingsalt samt pinjenötter. Men återigen. Ta det du har hemma och hindra dig inte från mina förslag.




Pizzadegen är från mamma Märtha, Klefstad förlag och var så enkel att både blanda och kavla ut. Ta inte för mycket mjöl utan tänk på att det lite kletiga till viss del jäser bort. Då får du en luftig botten. Kavla ut riktigt tunt. 


Pizzadeg

(4-6 portioner)
3 dl vatten
3 msk matolja
1 tsk salt
50 g jäst
ca 8 dl vetemjöl
korv, strimlad kassler, skinka
ost
Tomatsås
chilisås eller 1 burk hela tomater
torkad basilika
torkad oregano
torkad körvel

Ta fingervarmt vatten i en bunke, tillsätt olja, salt, jäst och vetemjöl. Gör en jäsdeg. Låt jäsa till dubbel storlek. Dela i 6-7 delar. Kavla ut till långa tunna, tunna pizzor, lika långa som plåten. Lägg två i bredd på varje plåt. Bred chilisås alt, en burk mixade tomater med körvel, oregano och basilika på pizzabotten. Lägg på t ex skivad prinskorv, strimlad kassler eller skinka och strö över riven ost och grädda i 225°C tills den fått färg, ca 7-8 min.

Fyllning på pizzan ovan
Turkiskt yoghurt
Tunt skuren rödlök
tunt skivad zucchini, (använd mandolin)
fetaost
rosmarin
när den är färdiggräddad strör du över
ruccola
rostade pinjenötter
flingsalt
peppar ur kvarn
ringla över olivolja


Tips! Pizzan med korv, tomat mm går bra att frysa. Däremot kanske inte den blonda varianten. Den är godast nygräddad. DS

08 augusti, 2016

Sjukt färsk och sjukt god fisk - skrubba




Alltså, jag fattar om du tycker bilden är ful eller om det här inte ser gott ut...men det var sagolikt gott. En sväng ner till Skillinge hamn och jag såg i ögonvrån att en av båtarna just kommit in. Någon stod och filéade torsk på däck. Vi var inte sena att åka dit och fråga om det fanns något att köpa. Ja, bara skrubbor blev svaret. Vi bad om att få den skuren och flådd så att den skulle vara enkel att laga till. Alla småben och slemmigt skinn på ovansidan var borta. Ner i pannan med smör. Enklaste enkla servering med kokt potatis, brynt smör, citron och lite bönor. Himmelskt gott! Bara råvaran är bra så blir allt bra. 

Gör vattnet vackert med blåbär



Alltså, bara att se på det här gör att vattnet ser godare ut. Vilka bär som helst funkar. Gurka är också gott att ha i. Läckert och uppfriskande. Har du vackra obesprutade blommor från trädgården t ex gurkört så blir det fint...ja använd din fantasi.

Jättegod gurksoppa



Passa på att använda säsongens grönsaker som är svenska. Bra för näringslivet, jobb och bra för miljön då de inte behöver fraktas så långt. Jag frossar i grön slanggurka, färsk vitlök och färska rödbetor. Det är så mycket smak och otroligt gott. Av en händelse så blev det vegetariskt också. Sambon reagerar inte längre på att måltiderna innehåller mindre med kött - och när vi äter kött äter vi svenskt och gott kött med riktigt bra kvalitet.

När sajter görs om så försvinner en del recept som man gillar. T ex en galet god gurksoppa som fanns på Allt om Mats sida är borta vilket är tråkigt. Jag brukar inte kopiera recept och lägga upp så tyvärr var det borta för alltid...Jag har försökt att i minnet rekonstruera vad jag tror den innehöll. Eventuellt kan det varit lite vatten tillsatt också. Här är en variant iallafall som jag tyckte blev jättegod.


Kall gurkskoppa

1 slanggurka
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Olivolja

Skär gurkan i mindre bitar. Mixa med yoghurt, vitlök och salt. Häll upp i skålar eller glas. Droppa över olivolja.



Sen kompletterade vi lunchen med tunt skuren rödbeta, rostade pinjenötter och stekt halloumi. Men du skulle även kunna använda fetaost. Så himla gott! Vi är ganska mätta men det finns plats för något mer och gott i eftermiddag.


Rödbeta med halloumi

knappt 1 kokt rödbeta per person
pinjenötter
1/2 halloumi på 2 pers, Fontana
olivolja
ruccola

Skiva rödbetan mkt tunt, gärna med mandolin. Bred ut i snyggt mönster på en tallrik. Stek halloumi och rosta pinjenötter. Lägg ut halloumi på rödbetan. Toppa med pinjenötter. Att strö över lite ruccola kan bli både gott och fint. Ringla över olivolja.

07 augusti, 2016

Godaste korvarna på Österlen



Grafmans goda var jättegoda...korvar...så det är verkligen inte sista gången vi äter dem. Här har jag gjort den potatissallad till genom att enkelt binda ihop tärnad färskpotatis med lite gräddfil. Krydda är torkad dill som ger mycket smak. Salt och peppar förstås. Lite mera stuns om man önskar får man med en gnutta Dijonsenap. Dill och senap är verkligen svenska smaksättare.

Bilden är tagen på gården i Skillinge, Mormors hus Haga.

06 augusti, 2016

Galet gott sardellsmör till torsk



Vi inspirerades av ett sardellsmör i tidningen Allt om vin men gjorde om receptet så att smakerna var mycket mer koncentrerade. Behöver jag säga att vi inte kunde sluta äta...det var mycket gott nu när det varit så varmt och till en lätt halstrad torsk var det helt fantastiskt. I tidningen rekommenderades det även till entrecôte men vi hade lamm och det var minst lika gott till lammet som till fisken. Vi använde helt färsk vitlök från härliga Örnahusens gårdsbutik. Här är vår version:

Kapris- och sardellsmör

4-5 sardeller
50 g rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor, pressade
40 g kapris
1 litet knippe färsk persilja (som vi uteslöt)

Låt smöret bli rumsvarmt. Hacka kapris och sardeller. Pressa vitlök. Blanda alltsammans. Servera som det är.

05 augusti, 2016

Grilla på gasolgrill




För många år sedan fick vi en gasolgrill Vidar från Primus (som tyvärr inte verkar säljas längre) som man enkelt kan bära i en liten väska. I år har vi haft mycket nytta av den - även om spaken för gasolen inte håller sig på plats utan tegelsten. He he.

Tiden för att kreera nya recept har använts till annat. Vi har målat en liten del av huset i Skillinge på Österlen. Sambon har byggt ett par dörrar till en källarnedgång och jag har tvättat, manglat och bäddat om i huset som vi hyr ut till sommarboende. Så enklast möjliga matlagning har stått på tapeten. Därmed inte sagt att det inte varit gott för jag tror att det varit en av de somrar då vi verkligen haft jättegoda måltider då råvarorna växer om knuten. Gårdsbutiken på Örnahusen har levererat grönsaker tidigare än andra år och sen finns det lamm, korvar och goda bröd som vi äter till.

På bilden ser du Grafmans goda korvar. Dyra som tusan men vad gör det om det är himla gott...

Här hittar du länken till vårt hus Haga Skillinge, mormors hus som ligger i regionen där jag inspirerats så mycket till mat och matlagning.

Grön syrlig sås - höjdare till lax



Den här såsen var mycket god. Också den hittade min sambo i tidningen Allt om vin, för att ge lite cred tycker jag att du ska kolla in deras app...den verkar bra.

Men en sak jag undrar är varför ska allt som är någon typ av örtsås ska heta pesto. Det är pesto på torkade tomater, rödbetspesto, pesto på koriander, pesto på...ja allt möjligt. Lite larvigt att sätta namn på saker sådär men ändå. Det här är en grön örtsås som var mycket god. Skulle i min ögon också kunna kallas koriander chimichurri.
Mycket gott till grillad lax. I receptet hade man kryddat laxen med 1 spiskummin, torkad koriander, olja, salt och peppar.

Grön pestoliknande sås

2 små vitlöksklyftor
1 stort knippe färsk koriander
1 stort knippe färsk slätbladig persilja
3 salladslökar
1-2 piri-piri eller jalapeno chili
1 dl olivolja
saften från 1 citron
1 tsk salt

Hacka vitlök, koriander, persilja, salladslökar, chili i en matberedare. Tillsätt olja, citronsalt och salt och fortsätt mixa tills allt är en väl blandad grön sås.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...