19 mars, 2016

Hett rabarbertips - så får du din rabarber snygg i uppläggningar


Blir du besviken över att få en muschig rabarber när du vill att det ska bli en snygg efterrätt? Ditt resultat är en rabarberkräm istället för fastare bitar som ger ögat njutning...

Då är mitt bästa tips att inte koka din rabarber i en kastrull utan att lägga rabarbern på en plåt eller bleck i lagom bitar och skjuta in i ugnen på 175°C i ca 20 min eller tills den är mjuk. Skär i de bitar du vill servera innan du bakar dem i ugnen så blir det snyggt att lägga upp.

Var inte rädd för att krydda rabarbern med något gott som t ex vanilj, kanel, färsk ingefära eller grovmald kardemumma. Oväntat gott med t ex kardemumma, inte bara till dessert utan även tillbehör till kyckling eller kött. Kika gärna här hur det kan se ut. Rabarber med grovt stött kardemumma.

På bilden ser du en vit chokladkräm där chokladen är smält över vattenbad och sedan blandad med gräddfil. Ovanpå ligger rabarber och en nötcrunch med socker och en gnutta salt.
Återkommer med recept men en crunch gör du genom att låta nötter, socker och salt smälta i en stekpanna. Stjälp upp på ett oljat bleck. Låt svalna och hacka/dela till en lagom konsistens.
I crunchen kan du använda valnötter, cashew, hasselnötter, pecan eller mandel.

#19 #blogg100

18 mars, 2016

Bästa grillpenseln - superhäftigt grilltips


Bind samman ett gäng fina kryddor och använd "borsten" som grillpensel när du grillar.
Tipset kommer från kocken Magnus Albrektsson.Albreksson Gastronomi.

#18 #blogg100

17 mars, 2016

Tacos 2.0 - här är tipsen på hur du kan uppgradera fredagsmyset

Fredag och Tacokväll...iallafall för väldigt många. Vi har aldrig varit bundna till just den här maträtten men visst är det väldigt gott och redan när jag som 12-åring reste ensam till i Kalifornien första gången var jag fast. Då var jag på en antagligen exklusiv mexikansk krog. Jag kommer ihåg att varma små tortillas låg under lock. Det ångade om dem när de kom till bordet. Allt var nytt för mig så exakt vilka smaker och tillbehör som serverades har jag inget minne av.

Men om jag skulle bjuda gäster på tacos med tillbehör som har fått en extra skjuts skulle jag göra följande:

Baka egna tortillas
Låter det svårt? Det är enklare än du kan tro och du gör det i din stekpanna. Letade snabbt upp ett tortilla recept som ser bra ut. 

Egen kryddblandning
Fundera på att göra en egen kryddblandning istället för att köpa färdigblandade kryddpåsar eller tacomix. Om du är det minsta intresserad av att laga mat har du säkert de flesta kryddorna hemma.
Kika t ex här hur du gör. När kryddblandningarna kom på marknaden för första gången kommer jag ihåg att jag var så intresserad av att veta vad som var i att jag disikerade dem och blandade mina egna kryddningar.

Fyllning
Gör lite olika fyllningar t ex av kyckling och en pulled pork. Eller varför inte hitta ett gott fiskrecept?Vi har sett flera gånger att Sveriges mästerkock s deltagare gör fisktacos. Det som inte går åt går att använda i t ex en tacopaj. Ett av de bästa recept jag någonsin gjort på pulled pork är Lisa Föraras, Matälskaren på Taffel.

Tillbehören
Pickla lök med en 1-2-3-lag. Eller varför inte syra lök som Anders på bloggen I köket med Anders. 

Några egna tomat- och chilisåser. Torrosta tomaterna, lök och vitlök plus chili i en stekpanna. Låt dem bli lite svarta och mixa sedan. Gör en mera chunky tomatsalsa. Lek och prova dig fram.

Rosta majsen i torr panna innan du serverar den.
Guacamolen tycker jag kan ara grovt mosad med delar i. Den är ett absolut måste för mig då jag älskar avocado.

Gör en majonnäs och smaksätt med rökt paprika och paprika.

Alltså här är lite inspiration
  • Gör egna tortillas
  • Ta fram egna kryddor i kryddhyllan och krydda mexikanskt
  • Börja i tid och långlaga gris eller kyckling eller fisk
  • Pickla eller syra lök
  • Gör egna tomat och chilisalsor med olika hetta
  • Rosta majs
  • Krydda upp en majjo med rökt paprika/paprika pulver. 

Vilka tips har du? Hur tar du din vanliga taco till ett läge där den är 2.0.

#17 #blogg100

16 mars, 2016

Härligt syrlig basilikasås med torsk


Varje år odlar jag basilika i krukor och det blir massvis att både äta färsk och frysa in. Basilikan används till allt möjligt bl a hemgjord pesto. Men nu var jag sugen på någon ny kombination. Lite googling på nätet och vi hittade en syrlig och välsmakande sås som passade till vår färska pasta med stekt torsk. Grymt enkel fredagsmat efter jobbet.

Här hittar du receptet till den syrliga basilikasåsen.

#16 #blogg100

Fler länkar till rätter med basilika
Aubergineknyten med basilika
Läcker förrätt med filodeg, tomat och basilika
Pistou som topping på en soppa
Jordgubbsbruschetta

15 mars, 2016

Vad är matmaffian



Matmaffian...visst låter det maffigt. Sedan snart ett år är jag en del av styrelsen för Matmaffian. Föreningen Matmaffian eller Sveriges matskribenters förening grundades ursprungligen av Tore Wretman. Föreningen är till för den som i sitt yrke sprider information om mat och/eller dryck i text eller bild. Matmaffian var mycket striktare för några år sedan men har öppnat upp för bloggare, fotografer mfl. Alltså fick jag frågan någon gång under april/maj om jag skulle vilja sitta med i styrelsen. Tror att jag blev medlem något tidigare.

Det är verkligen ett bra nätverk med mycket kompetenta och namnkunniga människor inom matbranschen. Under året arrangerar styrelsen olika aktiviteter. I övrigt kan den som vill nå medlemmarna med information köpa listan med medlemmarnas uppgifter.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss får du gärna höra av dig till mig.
Här finns lite mer kort info om Matmaffian och styrelsen.

#15 #blogg100

14 mars, 2016

Så blancherar du färsk spenat



Färsk spenat är hur gott som helst. Ibland äter vi den som den är men ibland vill jag laga till den och servera till, t ex fisk. Men hur tillagar man då spenat på bästa sätt? Om du odlar spenat eller har råkat köpa för mycket och vill frysa in den så kan du blanchera den dvs koka den lätt i lite vatten. Ett annat ord för blanchera är förvälla och det kan man göra både med grönsaker eller t ex kött.

Så jag lät en bottenskyla, dvs bara ngn cm med vatten koka upp i en stor kastrull. Tycker det är onödigt att koka spenaten i mycket vatten men man kan givetvis göra som man vill. Sedan tryckte jag ner spenaten och rörde med en trägaffel under några minuter tills dess spenaten helt förlorat sin uppblåsta konsistens och sjönk ihop. Vattnet silades av med durchschlag och därefter spolades spenaten med kallt vatten för att den skulle behålla den gröna färgen. På ett bleck lade jag vaxat papper och bredde sedan ut spenaten, ställde i frysen och lät den frysa så att den sedan enkelt kunde läggas i plastburkar utan att bli en stor klump. På så sätt fick jag den styckfryst på ett enkelt sätt.
Om du ska servera spenat med en gång kan du smälta lite smör i en kastrull och smörslunga spenaten...servera då genast men frys inte in den då matfett kan ge en härsken smak.

En bra krydda till spenat är riven muskotnöt.

Har du några andra tips vad gäller spenat?

#blogg14 #blogg100

13 mars, 2016

Korvfestival i helgen

Korvfestival i helgen, sista dagen idag söndag. Festivalen bjöd på ett brett utbud och lokalerna var de bästa tänkbara. Luftigt med härligt solljus som strålade in från taket. Massor av olika sorters korvar allt från ölkorvar, mjuka salami till fräcka smaker på grillkorvar. Överallt kunde man smaka och bedöma själv och förstås köpa korv till mässpris för att ta hem

Sen ska vi inte glömma att en ensam korv inte blir glad. Tillbehör behövs förstås och så gott öl. Båda sakerna fanns här och där mellan de olika korvmontrarna. På så sätt kändes mässan mycket komplett och rolig.

För din info har jag och en partner haft ett mindre uppdrag för Korvfestivalen och hjälpt dem nå ut i sociala kanaler. Men det som står nedan är endast ett blogginlägg om det jag gillade där och ingen ersättning utgår för att jag skriver. Bara så du vet. :-)


Den förste person jag sprang på var Mattias Larsson, Fredagskocken som stod och stekte korv i en monter. Vi har aldrig träffats förut men jag har sett honom på hans Youtubekanal rätt länge och älskar hans fina klipp med god mat och kul tips. Fick hans helt nyutkomna bok "Fredagskockens helgmenyer, trefättersmiddagar med vintips". Har redan bläddrat och hittat flera grejer jag vill testa. Mattias har just börjat blogg och vill du läsa kikar du på Modern gastronomi. 


Korv måste inte serveras med traditionellt korvbröd. Ett serveringstips när man vill hålla dem i handen är att använda tortilla Anojitos, små tortillabröd. Ordet Antojitos betyder mer eller mindre små frestelser. Och de är både fina då de är så små och känns trevliga som tillbehör att servera korven med. 


Tortillan fungerar alldeles utmärkt med tillbehör bara man lägger upp lite mindre innehåll i varje. Här en korv som delats snyggt på mitten genom ett enkelt snedställt snitt. 


Korvskinn fanns det såklart. De här korvskinnen är av collagen som används av industrin och när man ska göra riktigt "grov" korv som t ex en konjakswurst. Men det fanns självklart sådana som var i naturskinn från Lundgrens skafferi som även vi dödliga kan köpa. Som bloggare fick jag en sats med naturtarm/korvskinn och kryddblandning till en salsiccia från Lundgrens med i min goodiebag. Jättekul då jag gärna vill göra egen korv till vårens grill. 


Mässans mest crazy combo stod senapstillverkaren Johnny's för, med BBQ Choklad & Chili. Ovant och gott men kanske inte något man tömmer en hel flaska av. Det fanns också smaker med malt & humle samt en originalsmak. Så många på kö framför smakerna så jag testade inte de andra. Inspiration för smaksättningar av BBQ såser kommer från USA där det kommer fler och fler produkter som varierats på detta sätt. Vi kommer antagligen att vänja oss och efterfråga det. Eller vad tror du?


Mitt emot stod Taylor and Jones, kända som korvmakare men som hade jättegod relish med bl a curry och en tomatketchup med horseradish dvs med pepparrot. Gissar att om om man inte hinner till festivalen kan man köpa i deras butiker. Båda var jättegoda!


Vad bra att det den här gången fanns 2 stora barer med olika ölsorter. Jag frågade om jag kunde smaka någon spännande och fick den här ljusa veteölet som inspirerats från Frankrike. Coppersmiths Brewery heter tillverkaren. Ölet tilltalade mig som inte är en stor öldrickare. Snygg etikett också med jugendstil. 


Vad är väl mat utan örter i såserna. Jag använder mycket färska och frysta kryddor så det här tycker jag verkligen hör till. Kryddorna var från Orto Novo och odlas på Ekerö. 


Härlige Magnus från Skeppsholmen pratade jag en god stund med. Det visade sig att han är köksmästare för Skeppsholmens restaurang i Långa raden. Han presenterade olika Skeppsholmens senaps sorter som han kreerat. Det var en origialsenap, en riktigt grov senap Söt & Stark plus en korvsenap som var mera slät men med samma häftiga smak som den grova. Jättegoda och verkligen sådant jag skulle vilja servera. 


Ett kärt återseende var med Joseph Turner The Hairy Pig Deli som jag pratade en hel del med på förra Korvfestivalen. Bl a sökte han då en leverantör av vildsvins kött. Tipsade om en av mina kamrater som skulle kunna leverera. Har tänkt på dem en del och undrat hur det går för dem just av den anledningen. Det visade sig att den lilla The Hairy Pig Delia restaurangen rejtats så den ligger i topp på Trip Advisor. Så dit kommer jag och sambon gå på besök snart. Korvarna är förstås också jättegoda!


Juryn överlade i tävlingen där barnen själv hade kreerat korvar. En spännande kycklingkorv från Elliot 10 år, med fetaost och oliver vann tävlingen som Sveriges yngste korvmakare. 


Sist men inte minst vill jag tipsa om något som jag tycker är jättegott. Senast köpte jag nämligen burkar med små söta paprikor som fyllts med färskost när jag var i Österrike. Gissa om jag blev glad över att märket Paul och Thom, fd Gourmetgruppen marknadsförde just sådana här söta paprikor fyllda med färskost i lite olika varianter. Thomas, ägaren berättade att de snart finns i butiker i hela landet. Tipset jag fick var att de går att mixa och då får man som ett häftigt "kryddsmör" fast det förstås inte är smör i dem. :-)

#blogg13 #blogg100

12 mars, 2016

Överblivna färska kryddor - så här tar du hand om dem


Ibland eller kanske ofta får man färska örtkryddor över. Lyssna då på Jamie Oliver...det gjorde jag. Han sa att han alltid stoppar överblivna färska kryddor i frysen och tar upp till ett annat tillfälle i köket. Det är både miljövänligt och smart för plånboken att spara på resurserna.

Här hade jag underbar mynta. Rätt mycket mynta och väldigt tråkigt att kasta. Tänkte att det här ska inte frysas utan torkas. Det blir bättre om myntabladen är rätt torra från början men en rekommendation är att skölja färska kryddor. Färska örter, framför allt de i det asiatiska köket dvs som inte är svenskodlade, kan komma från områden där man har gödsel/eller bakterier i bevattningen. Sånt kan man dessvärre få magsjuka av eller i värsta fall salmonella. Jag har därför sköljt dem och sedan kört dem i salladsslunga innan de hamnade på två plåtar med vaxat papper under. Att jag valt att ha något slags underlag beror på att ibland kan plåtar vara gamla och ge otäck rostsmak. Och det ville jag inte. Sen torkar allt bättre om det är luftigt så man kan även lägga tidningspapper under. Bladen är plockade från de mera vattenrika stjälkarna. Dels tar stjälkarna längre tid att torka. Dels tycker jag det blir bättre med bara blad.

Vad tycker du? Vad skulle du gjort med massor av mynta? En olja, en vinäger eller något annat coolt? Berätta gärna.

Det ska bli härligt att ha torkad mynta igen i en burk i skafferiet tycker jag. Både bra som smaksättare i såser och annan mat men också som te med mynta.

#12 #blogg100

11 mars, 2016

Gamla klassiker funkar alltid

Det är något speciellt med saftsoppa. Eller vad tycker du? För mig är det en enkel efterrätt som mamma gjorde när jag var liten. Därför ville jag gärna testa de nya "Sagolika" smakerna från Rynkebo. Äppel/krusbär, jordgubb med vanilj, blåbär och nyponsoppa.

Nyponsoppa och blåbär gillade jag allra mest då jag upplevde att de hade mest smak av bären. Klassiska smaker som alltid funkar. Äpple/krusbär heter som tur är, just Äpple/krusbär. Jag, som har en stor buske med krusbär älskar smaken och hade kanske önskat att det funnits lite mer krusbärssmak i, men respekterar givetvis att man valt att blanda med lite större del äpple. Jordgubbssmakande soppan var inte riktigt något som jag skulle prova igen. Uppfödd på jordgubbar som jag är. Kanske för att det blev lite för mycket vanilj och inte smakade helt naturligt. På förpackningen står det bourbon vanilj.

Med det hela kom olika serveringsförslag bifogade; chiapudding, vispgrädde, glass, keso osv. Jättebra och något som jag tycker känns naturligt om man inte vill äta/dricka dem som de är både varma eller kalla. Det funkar ju alldeles utmärkt.

Här finns lite tips från ARLA på bl a en bra mellis på blåbärssoppa med cottage cheese och digestive kex eller vad sägs om Nyponsoppa med rostad dinkelcrunch, jordgubbssoppa med hallon och hallonkvarg och till sist äppel/krusbärssoppa med cottage cheese och linfö...?

Riktigt trevliga produkter och kul recept.

PS Liten innehållsförteckning på Rynkebys hemsida skulle varit bra. Inehållsförteckningen låg på ARLAs hemsida, vilket iofs är helt naturligt då det är ett dotterbolag till ARLA. DS

#11 #blogg100

10 mars, 2016

Frukostmat med palsternacka

Bild hämtad från Finax PM

Om jag ville testa produkter...ja, det var klart jag blev ju supernyfiken. Fick två smaker med bud...inom en timme. Imponerande. En Müsli och en Granola.

Sorterna jag fick var helt olika. Granolan kändes söt och müeslin mera ruff. Det är inte för inte att den heter Finax Urkraft för det var verkligen kraft. Gillade dem jättemycket båda två.

Den ruffare hade bl a palsternacka, björnbär och pumpafrö. Det låter inte klokt med rotfrukt till frukost. Kändes enormt nyttig och smaken växer dvs i början ovant men mer och mer naturligt ju mer man smakar på den. Det var mycket gott! Fick mig att tänka på att jag redan smakat rotfruktsmuesli på Årets kock vilket kändes väldigt innovativt.

Granolan var gjord på svarta vinbär, tranbär och kanel. Supergott. Visst är det lite socker i men äter man inte för mycket och jämt så funkar det också.

Vill du se alla smakerna finns mer info i pressmeddelandet. Och ja...önskar få smaka alla om jag fick. Hörde att choklad rödbeta var en het kombo.

PS Kollade också ursprung och det var svenskt (ja typ kanel växer ju inte i Sverige...) vilket är ett extra plus i kanten. Bra jobbat Jacob Wismar som är en del av teamet bakom de nya produkterna.

#10 #blogg100

09 mars, 2016

Superenkel syrad kinakålsallad


Kinakål har aldrig varit min favorit men jag gillar kimchi. Tänkte att med kinakålsalladshuvud hemma kommer jag antagligen att göra lite kimchi. Men hej vad länge mitt kålhuvud blivit liggande i kylen. Jag tycker fortfarande att kinakål är tråkigt att äta som sallad. Varför undrar du säkert har jag inte gjort kimchi. Jo av två anledningar. Dels sitter jag med armen i mitella så min käre sambo får göra det mesta av matlagningen. Allt tar så mycket tid eller är direkt svårt att göra med bara en hand, dessutom med den hand som jag känner mig mest obekväm med, höger. Så jag är en enarmad bandit...fast en snäll sådan som kör pekfingervals med "fel hand" just nu. Andra anledningen var att kimchi tar en evig tid att göra flera dagar...och jag ville göra något nu. Så det blev en superenkel syrad kinakålsallad som jag hittade på ICAs hemsida.  Resultatet blev mycket gott och att göra kimchi sparar jag till längre fram. För tillagad är kinakål faktiskt riktigt gott...

Syrad kinakålsallad

6 portioner
1 dl socker (jag tog dock sacketter då jag drar ner på det söta)
2 dl ättiksprit (12%)
300 g kinakål
1 röd lök
1 morot
1 1/2 msk salt
3 dl kallt vatten
2 krm grovmalen vit- eller svartpeppar

Rör ut socker i lite hett vatten tills sockret löst sig. Tillsätt kallt vatten, ättiksprit, och grovmalen vit-eller svartpeppar.
skär kinakål i 3 cm stora bitar och vänd ner salt. Låt stå i 20 minuter. Spola av, krama ut vätskan och vänd ner kinakålen i ättikslagen.
Skala, dela och strimla rödlök, Skala och hyvla morot i tunna skivor. Blanda lök och morot med kinakålen. Låt dra minst 30 minuter före servering.

#9 #blogg100

08 mars, 2016

Blommig falukorv och barns andra favoritkorvar



Nu är det dags för korvfestival igen, närmare bestämt redan till helgen. Och jag har  under den senaste månaden fått möjligheten att jobba med korvfestivalen på sociala medier. vilket är superkul!

Som du kanske vet älskar jag fin välgjord, smakrik korv och tycker det är kul att det finns så många olika varianter. Det dyker upp massor av olika produkter hela tiden. Senaste tillskotten innehåller kycklingkött samt att en del korvar, som just kommit ut på marknaden, innehåller även hälften kött hälften grönt. Spännande utveckling.

Nyligen kom ett pressmeddelande om att om man är under 12 år kan tävla med sin egen korv och även få den som egen produkt i butik. Väldigt rolig idé då barn är så enormt kreativa men även om du inte vill tävla finns det möjlighet för barn att lära sig mer om korv. I barnens egen korvskola får man smaksätta och stoppa korv. Här kan du läsa mer om aktiviteten Barnens korvskola på festivalen. Och här läser du om hur ditt barn kan bli en korvmakare med egen korv.
Jag ser fram emot att få se hur uppfinningsrika barnen är och vilket innehåll de olika korvarna kommer att ha.

Ses vi där?

Allt som händer på Korvfestivalen hittar du här.

Öppetttider:
12-13 mars
Lördag 10-18, söndag 10-17
Förköp till biljetter. Enklast när du kommer till mässan.

#8 #blogg100

07 mars, 2016

Gammal goding från Frankrike


Finns det något mera franskt än en croque monsieur så säg...? En älskling som antagligen såg sina bästa dagar på 70-talet men som ändå känns urtypisk för snabb mat på ett café i Paris.

Vi har uppdaterat den något. Originalet har briochebröd och skinka...Dessutom tycker jag att det är trevligt om man äter något grönt och serverar en sallad bredvid.

Vill du knixa till det ytterligare lägger du ett stekt ägg ovanpå och förvandlar denna klassiker till en Croque Madame. Bon appetit!


Croque Monsieur (per person)

1 brödskiva - gärna surdegsbröd
smör
fransk senap
4 skivor kycklingbacon (eller rökt skinka)
riven ost med god smak

Bred smör och senap på brödskivan. Lägg på kycklingbacon och strö över riven ost. Gratinera i 225°C tills osten fått färg. Servera genast, gärna med en grön sallad.

#7 #blogg100

06 mars, 2016

Grön, grönare, grönast


Mycket suddig bild. Inte speciellt stolt över den men ja, du förstår säkert vad jag menar med rubriken. Här är det ärter på längden och tvären i en mycket sympatisk sallad med fräsch smak av citron och mynta. Hittade den i SvDs helgbilaga och tänkte att den skulle kunna passa till torsk. Det gjorde den också. Så en bit torsk med skinn som ugnsbakats samt ett mos på jordärtskocka och potatis ackompanjerade den här snygga grön, gröna salladen. 
Kommer från kokbok med Taylor och Jones.

A very green salad
4 portioner

Sallad
150 g sockerärter (tar gärna frysta även om det inte är angivet)
150 g frysta gröna ärter
1 näve ärtskott
1 näve mynta, bladen
1 näve bladspenat

Citronvinägrett
saften av 1/2 citron
1/2 msk vitvinsvinäger
4 msk oliv- eller rapsolja
salt och nymalt svartpeppar

Vispa samma vinägretten.
Koka sockerärterna 1 minut. Spola i kallt vatten och skär dem i strimlor på längden, (detta gjorde jag inte utan lät dem vara som de är). Koka ärterna 2 minuter, häll av och spola i kallt vatten.
Lägg alla salladsingredinser i en skål och tillsätt valfri mängde vinägrett. Blanda väl.

#6 #blogg100

05 mars, 2016

Tokigt god linssallad


Det blir mer och mer grönt på våra tallrikar. Förändringen har gått successivt från det att jag tänkte att vi skulle ha nya vanor för flera år sedan till nu. Det har inte varit svårt alls. Endast att medvetet addera lite mera grönt på tallriken varje dag har fått oss att ställa om. Vi älskar ju kött men jag instämmer med någon som klokt sa att köttbit får det gärna finnas men av hög kvalitet och lite mindre bara och sen mycket grönt.

Häromdagen Googlade jag på linssallad och hittade den här. Receptinspiration kommer från lea HonirineJag har förändrat originalet till mer än en receptskiss då det inte fanns angivet hur mycket av de olika ingredienserna som skulle i. Tokigt god blev den och vi åt med god aptit. Lite tärnad kyckling i små portioner och nykokt blomkål i buketter plus ljummen linssallad smakade så bra en vanlig vardag kväll. Självklart står sig den här salladen fint utan tillbehör som kött.

Linssallad


ca 4-6 portioner
ca 200 g okokta röda linser
1/2-1 tsk soja
1 lagerblad

Dressing


3 msk olivolja
1/2 msk balsamvinäger
1/2 tsk spiskummin
1-2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
2/3 paket fryst persilja (Findus frysta) eller rikligt med färsk persilja
2-3 medelstora tomater
1 paprika
saft av 1/2 citron
flingsalt
peppar ur kvarn

Lägg linserna i blöt i ca 30 minuter. Koka i vatten med soja och lagerblad i ca 12-15 minuter. Låt dem gärna ha tuggmotstånd. Häll av kokvattnet och spara det ev som buljong till soppa. Gör en dressing på olivolja, balsamvinäger, spiskummin, salt och peppar. Häll över de ljumma linserna. Hacka rödlök, tärna tomat och paprika. Blanda med linserna och den hackade persiljan. Smaka av med citron. Lägg gärna upp på öppet fat med gröna salladsblad som grund. Snyggt att t ex sätta fram på en buffé.

#5 #blogg100


Mer inspiration hittar du här: 

Fräsch linssallad

04 mars, 2016

Majs och zucchiniplättar


Lite fortsättning på ICAs gröna lunch. Här är tips på majs och zucchiniplättar som också var jättegoda. En enda sak är att just zucchini inte har säsong just nu, men plättarna var väldigt goda och enkla att göra hemma. Kanske något att förgylla helgens brunch/lunch med.

#4 #blogg100

03 mars, 2016

Spännande besök i industriområde i Malmö

Ibland hittar man små guldkorn i vardagen. Att besöka Delikatessbolagen i Malmö var ett sådant. Mitt inne på ett industriområde fanns en charkbutik med allehanda produkter. Det låg korvar i rader, starka, roligt kryddade och framför allt nyrökta och helt färska. Det hängde små ölkorvar bakom disken och fanns många spännande rökta produkter under glas i diskarna. Så mycket att jag inte kunde ta in allt.

Jag frågade efter Delikatessbolagens specialité och det visade sig vara fläskasvålar. Små svålar som var...gissar ugnsbakade på något sätt så att de var luftiga och knapriga. En liten sådan påse landade i min väska och jag fick med mig dem som smakprov.
Hit måsta jag åka igen för vilken upplevelse. Rekommenderas!

#3 #blogg100

02 mars, 2016

Vad du är fin min pralin

Vad är skillnaden mellan en pralin och tryffel. En pralin är en liten chokladbit (gärna av en finare sort) som innehåller en fyllning av t.ex. nougat, likör eller marsipan. Ett vanligt tilltugg i TV-soffan. Peggy Bundy i TV-serien Våra värsta år är en känd pralinätare.

Ordet pralin härstammar från det franska praline som betyder bränd mandel. Ursprungligen kommer det från den franske marskalken du Plessis-Praslin som levde 1598-1675. Källa Learning 4 sharing. 

Chokladtryffel är en konfekttyp gjord på mjuk chokladmassa (så kallad ganache) bestående av chokladgräddesmörsocker eller honung och någon smaksättare, till exempel likör. Massan kan användas som fyllning i praliner, rullas till bollar som pudras med kakao eller doppas i smält choklad. Namnet härrör sig till bollarnas form, som påminner om tryffelsvampen. Källa Wikipedia. 

Vad jag är tacksam över att jag började blogga så att jag får möjlighet att få delta i lite exklusiva provningar och demonstrationer. Här har jag skrivit om vilka praliner vi gjorde plus tips och tricks. Det kan kanske för dig som läsare tyckas lite fånigt att bli påverkad men för mig är det ofta lyxigt att få instruktioner av kockar och dessertmästare som tagit silver och guldmedaljer och som vill lära ut sina kunskaper.

Några av pralinrecepten med Zacaparom hittar du hos Lyx.se.



#2 #blogg100


01 mars, 2016

Bubblande dryck med viol

Aperitif? Veilchensekt. Violsekt? Vi har just fått in det säger servitrisen i din österrikiska Dirndl. Vill ni prova? Klart vi tackade ja och det var gott. Till och med föll mannen i smaken på en Österrikisk restaurang, Südtiroler Stube i Seefeld.

Antagligen kan du prova att göra det här själv. Min gissning är att Bols Parfait D'Amour skulle kunna tjäna som en violsmaksättning på vilket bubbel som helst.

Berätta gärna om du provat eller vill prova.

#1 #blogg100

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...