17 september, 2016

Pulled pork på vildsvin


Det stod gris på förpackningen. För en jägare betyder det en enda sak. Vildsvin. Och jag hade 2 förpackningar i frysen som vi fått av en vän från förra året. Kött bör inte ligga så länge i frysen även om magert kött håller sig längre och nu är jag på jakt efter att laga så mycket som möjligt av det vi har hemma...för vi har för mycket burkar, kryddor mm i lådor och skåp. Alldeles för mycket...!

Jag sonderade med sambon om vad han skulle vilja ha. Något med spiskummin. En tanke som även slagit mig. Vi älskar spiskummin. Så jag började leta efter recept där vildsvin och spiskummin ingick. Inte så otippat var det en pulled pork som dök upp i sökningen på Google. Jag letade upp ett recept som jag gjorde om en hel del. Tror att det är den godaste pulled pork jag lagat. Eftersom jag letade efter serveringstips kom några fler recept upp. Att göra en coleslaw med sellerifrön lät kul men sådana frön fanns inte i min butik. Ersättning med fänkålsfrön fungerade alldeles utmärkt.

Pulled pork på Vildsvin

850 g Vildsvinsskinka
salt
1 1/2 gul lök
5 klyftor vitlök
1 1/2 dl ketchup
1 1/2 msk Chipotle Paste, Santa Maria
3/4 msk tomatpuré
3/4 dl vatten
3/4 msk råsocker
1 tsk hel koriander
2 tsk hel spiskummin

Sätt ugnen på 125°C. Skala vitlök och lök. Halvera vitlöksklyftorna på längden. Späcka vildsvinsköttet med vitlök genom att skära fickor i köttet och sticka in klyftorna. Lägg köttet i en stekgryta som inte är för stor.Skiva löken. Rosta koriander och spiskummin. Finfördela i kryddkvarn eller mortla. Blanda ketchup, chilisås, tomatpuré, vatten, socker och nästan all koriander och spiskummin. Bred pastan på köttet. Lägg löken ovanpå. Sätt på lock och sätt in i ugnen. 4-5 timmar. Mitt kött behövde 5 timmar. Prova med gafflar om det går att dra isär. Låt det stå längre om det inte delar sig med lätthet.
Bra isär köttet, häll över en del av vätskan med löken från grytan.

Servera med surdegsbröd. Grönsallad, skivade tomater, Cole Slaw med fänkålsfrön se, ev starkare sås typ Texas Longhorn, Ketchup Jalapeno.

Coleslaw

Vitkål
Riven morot
hemkörd majonnäs
turkisk yoghurt
fänkålsfrön

Skär vitkål fint, skala och riv moroten. Slaka vitkålen med lite vanligt salt. Blanda majonnäs med turkisk yoghurt och fänkålsfrön. Blanda vitkål, morot med majjoblandningen. Smaka av. 

Och här är länken till mer inspiration bl a den Cole Slaw som jag dock inte gjorde.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...