07 september, 2016

Plommonmarmelad eller plommonkompottEn del plommon är svåra att kärna ur och andra är lätta. Opal, ett mörkt blått plommon med gult fruktkött är t ex ett plommon som går lätt att kärna ur. Reine Claude ett gröngult plommon med rödgul ton ibland är svåra för att inte säga omöjliga att kärna ur. Ändå är Reine Claude ett härligt plommon att använda till plommonkompott och plommonmarmelad. Men för ett riktigt fint mos behöver du även ta bort skalen. Det gör du lättast genom att blanchera plommonen i hett vatten. Koka upp vatten, lägg i plommon och plocka upp med hålslev så är skalet lätt att dra av med bara händerna.
ska du sedan bli av med kärnorna räknar du alla plommon. Sedan lägger du dem i kastrull och låter dem koka på medelvarm platta. När de kokt sönder kan du enkelt plocka upp kärnorna och när du räknar dem så får du upp alla.
Sedan kokar du marmelad, plommonsylt eller fryser in moset till senare tillfälle. Söta så att du tycker det smakar gott. Själv gillar jag ett rätt syrligt mos. Plommonmos är gott som efterrätt på glass. Och en macka med guldgul plommonmarmelad är oslagbar.

Mamma Märtha på Klefstad hade gjort en jättegod plommonmarmelad där hon smaksatt den med lite bittermandelessens. Jag som är tokig i bittermandel älskade marmeladen. Om man inte vill använda essens går det ju enkelt att hacka ner lite bittermandel i marmeladen. Då får man ju även en crunchy känsla i den.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...