06 september, 2016

Inlagda plommon på burkPlommontider och många vet inte vad de ska göra med alla plommon i trädgården. Rata inte den eventuella fallfrukten om den ser OK ut. Mamma och jag tog hand om en massa fina plommon på Klefstad förra helgen då slagregn hade vräkt ner dem på marken. När jag kom hem till Stockholm igen lade jag in en burk hela plommon av en sort som heter Reine Claude. Det är ett gröngult och lite rosa plommon. De är svåra att kärna ur så antingen får man göra något av de hela plommonen som typ en inläggning som man ser i Frankrike på mirabeller eller så får man göra plommonmarmelad av dem. På Odla.nu hittar du massor av info om olika plommon.

Oavsett vad du gör skalar man dem enklast genom att skålla och skala dem, precis som man skållar och skalar tomater. Ha plommonen i en bunke och häll hett vatten över dem och låt dem stå en kort kort stund med det heta vattnet. Eller så häller du dem i kokande vatten och tar upp dem med hålslev när skalet börjar spricka. Du får sedan enkelt av skalet med bara händerna.
OBS! Plommonen får inte vara för mycket i det heta vattnet då de blir mashiga och kladdiga.

Min plommoninläggning gjorde jag enkelt då jag inte hade för avsikt att den ska stå mer än en vecka. Jag fyllde en burk med de hela plommonen. Gjorde en sockerlag med dubbelt så mycket vatten som socker samt lade i stjärnanis. Den heta lagen hällde jag sedan över plommonen. Plommonen blev inte så särskilt tillagade av detta så man kan koka ihop lagen på nytt efter några dagar och på nytt hälla het lag över plommonen. Annars kan det antagligen börja jäsa. Då blir det också mera smak av stjärnanisen.

Uppdaterat. Jag hällde av lagen och kokade ihop den lite, hällde den het över plommonen. De håller antagligen längre då, kändes mer tillagade och kärnorna lossnade från fruktköttet.


Kanske blir du också inspirerad av plommon i konjak.

En liten sats med plommon som inte fick plats i burken fick en lag med någon matsked rom tillsatt i sig. Det blev jättegott och jag serverade detta till glass. Men en klick löst vispad grädde eller gräddmjölk är också superbt till!

I vår bok I mormors skafferi, fem generationer konservering dryck och dessert hittar du både fina plommoninläggningar, plommonkakor och plommonmarmelader.

Vad gör du med dina plommon när du har skördat?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...