02 september, 2016

Galet gott mos av plommon


Kommer du ihåg den där mörka plommonmarmeladen som vi fick från Margareta i Tyskland frågar mamma. Ja, den kom jag väl ihåg. Den smakade som koncentrerad katrinplommonkompott och smaken påminde mig alltid om katrinplommonsufflé, en efterrätt från flydda dagar som jag bara älskar.

Minnet av katrinplommonsmaken lockade mig till att börja söka på tyska recept för att se om jag kunde hitta något som liknade den och det tog inte lång tid att hitta det jag sökte. I början var jag lite osäker på vilken sorts plommon som använts i recepten men efter en tur i trädgården hos mamma på Klefstad så kom jag fram till att det måste vara de plommon som jag just plockat in, mörka i skalet och gula i fruktköttet samt enkla att dela och ta ut kärnorna. Opal heter sorten. I trädgården låg massor på marken då det dagarna innan varit flera slagregn. Och även om de var lite spruckna, lite getingar nosat på dem, så var de fortfarande bra att använda.


Vi delade och skalade plommon för glatta livet för att testa recepten. Men vi började INTE med 6 kg plommon utan hälften. Detta innebar att vi även halverade tiden i ugnen till 2 timmar. Första satsen blev lite väl mörk som du ser på bilden nedan, fast det i recept efter recept står att man inte kan bränna plommonen så var det på snudd så. Mamma provade med något kortare tid och resultatet blev mycket bättre.

Plommonmoset är perfekt att ha i morgonfilen eller på gröten. I flera recept använde man kryddor som stjärnanis, kryddnejlikor och kanel. Vi provade au naturel med lite socker - men någon har sagt att man kan göra plommonmoset helt utan socker. Nästa år när vi har mer plommon får jag prova den varianten.


En sak som jag upptäckte var att man utomlands kallar den här sortens fruktmos/kompott för fruktsmör. Fruit butter och man kan göra det av äpplen mm. sök t e på Apple Butter. Det är något som jag också kommer att vilja undersöka mer...

Jag lägger upp länk till originalreceptet på Omas Pflaumenmus här. Och har en översättning nedan. Där jag gjorde på hälften av plommonen och använde 3 dl socker, 1,5 msk vinäger. Med en halv sats kortar man tiden och det räcker med 2 timmar i ugnen. Och sätt en sked så att ugnsluckan är lite öppen och ångan kan komma ut.


Mormors plommonmos från Kochbar


6 kg färska plommon
1 kg socker
3 msk vinättika typ rödvinsvinäger.

Skölj plommonen. Låt rinna av väl. Dela och ta ur kärnorna. Blanda urkärnade plommon med socker och ättika. Låt stå 1 dag. Rör om någon gång. Sätt ugnen på 200°C. Lägg plommen på en långpanna med höga kanter för att undvika att vätska rinner över kanten när plommonen bakas. Sätt plommonen i ugnen. RÖR INTE OM! Låt dem stå i ugnen 4 timmar. Plommonen kommer bli mörkt bruna men bränns inte. Låt en sked sitta i ugnsluckan för att hålla den på glänt. Passera plommonen för att finfördela skalen.

I originalreceptet passerar man massan. Men eventuellt skulle det kunna fungera att köra med mixerstaven. Mormor kanske inte hade en sådan men prova går och kanske har man uppdaterat receptet på så sätt.

Och länk till en en julig variant plommonmos med kanel, nejlikor, stjärnanis.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...