17 september, 2016

Folkfest på Oaxen med mat från hela Världen


55 rätter, 12 kvinnor och ett projekt som gynnar arbetslösa nyanlända. Kanske går ett projekt att sammanfatta så enkelt men ändå inte. Vilket projekt Folkfest med mat från hela världen är så fint arrangerat och så många tankar bakom! Igår bjöds det in till 3 sittningar och idag lördag motsvarande antal. De fantastiska kvinnorna har lagat de rätter som bäst representerar deras länder och varje kvinna har nästan 2 rätter var som de bidragit med.

Det hela började i maj så tiden har varit knapp berättar Michelle Palmstierna, driftschef Oaxen som tillsammans med Anna Green, Oaxens grundare står bakom idén. De arbetar båda på Oaxen Krog och slip där drygt 25% av arbetskraften är född utanför Sverige och och 50% är kvinnor. Svenskar födda utanför Sverige är en resurs som vi bör ta mer vara på och det är upphovet till projektet. Bakom står också Stocholms Stadsmissions verksamhet Källan i Fisksätra med invandrade från 80 länder.

Kvinnorna som är med i projektet är arbetslösa och har ursprung i Afrika, Asien, Mellanöstern, Karibien samt Latinamerika. De fick i uppgift att laga upp rätter som representerade deras länder och presentera den för projektteamet. Att sedan bedöma 55 rätter och plocka ut 20 var inte lätt berättar Robert Hägg, kock på Oaxen. Bara en enda rätt var inte så bra som de andra. Och när vi väl börjat välja så kom dessa fantastiska personer och sa att de inte var nöjda med sitt bidrag utan hade en ännu bättre gryta eller rätt. Nånstans var man tvungen att dra gränsen...men det är inte omöjligt att Folkfesten återkommer. Viktigt att veta är också att alla kvinnor och de som är nyanlända fått betalt för att arbeta. Överskottet går sedan till Stadsmissionens integrationsarbete. Mer info här.


Att köpa in rätt kryddor och ingredienser var en utmaning. T ex hade vi köpt bockhornsklöver blad berättar Robert och fick då veta att det alls inte var den rätta sorten utan det skulle vara den som var frön. Nej nej, bladen använder man till fisk. Robert räcker också fram en burk till oss och frågar vad vi tror det är. Kryddan doftar syrligt och mycket aromatiskt. Det är torkad lime som delats. Kärnorna som är mycket beska är bortplockade och sedan har den torkade limen malts till pulver.Maten som är uppdukad är jättehäftig. Massor med smaker och fina kryddningar. Fräscha grönsaker med chili, gryta på lamm, en soppa på linser med jättefin spiskumminsmak, fräsch ceviche från Peru, en auberginerätt med potatis som serveras med yoghurt.


Piroger med vegetariskfyllning eller färsfyllning, samosas, kycklingrulle och gryta på lamm samsas på min tallrik. Längst ner ett litet skojigt runt bröd. 


Guldgul kyckling med majs och hela oliver. Verkligen en god anrättning.


Och sen ska vi inte glömma efterrättsbordet med dessa typiskt söta små bakverk och förstås fint kaffe. För första gången dricker jag en hibiskusdryck som är mörkt vinröd och väldigt god. En av de afrikanska kvinnorna har gjort den och jag hade önskat den funnits att köpa.


Robert berättar om kvinnornas kunnighet i köket bl a har en av dem benat ur en kyckling. Robert har själv gjort det tidigare men inte alla kockar som var involverade i matlagningen kunde detta. Och det tog bara några minuter för kvinnan bena ur den vilket var mycket skickligt. Kycklingen är sedan fylld med mortadella, pistage och oliver som sen formats till en rulle samt penslad med läcker glaze.

Robert var mycket imponerad av Utomhuskycklingen (Sol och Sprätt) från Kronfågel som inte tappade mycket i vikt vid tillagning. Ett gott betyg. Jag var själv imponerad av den härliga smaken och inspirerad av vad man kan laga.


Med mycket enkel spanska gör vi oss förstådda kring rätten med majs och kyckling. Smakar som ett Corn Chowder och är jättegott!


Lokalen Nya Djurgårdsvarvet är ett perfekt val. De stora dörrarna har öppnats. Solen flödar in med tjocka varma strålar. Det är en karneval av färger, smaker och stolta miner.


De vackra kvinnorna har dessutom tagit på sig sina finaste kläder och hela lokalen vibrerar av musik med trummor eller spanska låtar. Vi sjunger med. Vilken fest. Det är Folkfest!!


Sponsorer av mat, dryck mm till projektet: Kronfågel, Grantelius, Grönsakshallen Sorunda, Printr, EKO fågel fisk mittemellan, Martinochservera, Fällmans kött, Nya Djurgårdsvarvet, Fine Design Stockholm Bordsuthyrning, Hygiengruppen, Segers, LINJON, Johan och Nyström, Glory Days Media

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...