14 september, 2016

Fetaost- & kikärtsbiffar


Detta är min killes favorit av de 3 rätterna som vi lagade av Hemköps Vegetariska Matkasse. Han är urduktig på att laga kikärtsbiffar och det är härligt att han även gillar att äta dem då han var en riktigt inbiten köttätare fram till för bara något år sedan. Men vi blir alla påverkade av vår omvärld. Vegetariskt ligger lika mycket i tiden lika mycket som att välja lokal och närodlat eller sopsortera för att värna om miljön.


Fetaost- & kikärtsbiffar med varm sallad och sval citronsås

1 aubergine
1 zucchini
150 g rödlök (2–3 st)
6 msk olivolja
1/2 fp bulgur (250 g)
1 kruka persilja
2 fp kikärtor (760 g)
1 ägg
2 msk majsstärkelse
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1/2 msk oregano
1 fp fetaost (150 g)
3 dl gräddfil
2 tsk honung
1 citron
1 fp körsbärstomater (250 g)
1 fp machesallad (70 g)

Gör så här:
Aktiv tid: 35 – 40 min / Total tid: 35 – 40 min
1. Sätt ugnen på 225°. Rostade grönsaker (ugnsplåt + bakplåts­papper): Skär 1 aubergine och 1 zucchini i 1 cm breda slantar. Klyfta 150 g rödlök (2–3 st). Fördela allt på plåten och ringla över 2 msk olivolja, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen i ca 25 min.
2. Koka 1/2 fp bulgur (250 g) enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Biffar (bunke + mixerstav + stekpanna): Grovhacka 1 kruka persilja. Tillsätt persiljan, 2 fp avrunna kikärtor (760 g), 1 ägg, 2 msk majsstärkelse, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk sambal oelek, • msk oregano, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Mixa till en halvgrov smet, smula ner 1 fp fetaost (150 g) och blanda runt.
4. Hetta upp 2 msk olivolja i pannan. Forma smeten till 8 biffar. Stek 4 biffar åt gången på medelhög värme 3 min/sida. Lägg på ett fat.
5. Sås (skål): Blanda 3 dl gräddfil med 2 tsk honung, saften från 1/2 citron, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
6. Sallad (stor skål): Halvera 1 fp körsbärstomater (250 g) och skölj 1 fp machésallad (70 g). Blanda tomaterna, salladen, de varma grönsakerna och bulgurn i skålen. Vänd ner 2 msk olivolja och saften från 1/2 citron.
7. Servera biffarna med den varma salladen och såsen.

TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Biffarna går bra att frysa, de kan bli något smuliga vid upptining. Såsen håller ett par dagar i kylen. Salladen smakar bäst nygjord men går bra att äta även dagen efter.
Förbered: Gör smeten till biffarna (punkt 3). Forma till biffar, lägg på ett fat, plasta och ställ i kylen.
Tips! Om någon i familjen ogillar fetaost så gör några biffar av smeten innan ni smular ned feta-
osten.

För att säkerställa hållbarheten på råvarorna rekommenderar vi att ni tillagar recepten i föreslagen ordning

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...