30 juli, 2016

Två recept på jättebra minipajer till fest



Fick frågan om vad man skulle kunna fixa till tilltugg till en 50-årsfest och gärna något som går att förbereda och frysa. Min första tanke var någon av de pajer som vi använde till min egen 50-års-fest för några år sedan. Översta pajen har jag inte provat att frysa men den undre vet jag att jag frös in några dagar före festen. Dock bör man tänka på att feta saker inte håller så länge i frysen och bör då inte ligga i frysen för länge.

Webbsidor och ändras och recept flyttas därför har jag valt att publicera recepten nedan då jag gärna vill ha dem kvar. Har dock lagt länkar till de ställen där jag hittat dem då jag inte vill sno någon annans recept...länkkärlek.

16 st
2½ dl vetemjöl
75 g Arla® Svenskt Smör
¾ dl Arla Köket Kesella® kvarg lätt
Fyllning:
8 körsbärstomater
3 ägg
2½ dl Kelda® matlagningsgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
280 g Kvibille® ädel
½ dl rostade solroskärnor

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Kavla eller tryck ut degen i 16 engångsaluminiumformar. Låt formarna stå i kylen minst 30 min. Sätt ugnen på 225°. Dela tomaterna i halvor. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg smulad ost och solrosfrön i formarna. Häll på äggstanningen. Lägg en tomathalva i varje. Grädda i mitten av ugnen i 18 – 20 min.

Minipajer med ansjovis och rödlök från Matklubben (övre bilden)

16 st
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Äggstanning:
2 ägg
1 ½ dl grädde
½ dl mjölk
1-2 msk spad från ansjovisburken
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
Salt
Vitpeppar

125 g ansjovisfiléer
1-2 hackade rödlök
1- 1 ½ dl riven Västerbottensost
1 msk smör eller margarin

16 små aluminiumformar i storlek som bullformar.

Börja med att arbeta ihop pajdegen. Ställ den i kylskåp i minst 30 minuter.
Under tiden fräses den hackade rödlöken i smöret. Låt den svalna. Klipp ansjovisfiléerna i ca 2 cm bitar. Blanda sedan alla ingredienser till äggstanningen i en bunke.

Tag ut pajdegen ur kylskåpet och dela den i 16 bitar.
Platta ut varje del till en tunn kaka och klä folieformarna.
Fördela lök, ansjovis och ost i de små formarna.
Fördela äggstanningen i formarna, tänk på att de "jäser" lite.

Grädda på plåt i mitten av ugnen i 200°C, i ca 20 minuter.

Pajerna går att frysa.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...