16 juli, 2016

Dröm i kokos


Kokosdrömmarna saknade beskrivning i mormors handskrivna vaxduksbok. När vi skrev vår bakbok och bakade upp alla recept, gissade vi oss därför fram hur mormor gjort och två varianter prövades, dels att smälta fettet, dels att röra socker och smör vitt. Den variant som var allra finast var den senare. Fjäderlätt smälte kakan i munnen. En riktig dröm må jag säga! Bra att kakan innehåller lite socker, en dl på fyrtio kakor, för den som vill minska på det söta.

Kokosdrömmar
40 st
150 g smör eller margarin
1 dl socker
2 ½ dl vetemjöl (125 g)
½ tsk hjorthornsalt
2 dl kokosflingor

Rör smör och socker vitt i matberedaren, tillsätt vetemjöl och hjorthornsalt, blanda väl. Sist blandas kokosflingorna snabbt i. Ta upp på bakbordet och arbeta samman lätt, forma till en rulle, skär tunna skivor som rullas till bollar i knappt en enkronas storlek. Lägg på bakplåtspapper. Gräddas långt ner i ugnen ca 11-12 min på 175 grader.

Ur boken I mormors berså, fem generationers bröd, bakverk och tårtor, Klefstad förlag. Du hittar den på Adlibris.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...