22 juni, 2016

Sillsmörgåstårta - en favorit till midommar


Den här sillsmörgåstårtan får vi när vi firar midsommar med vänner på Vindö. En kul och god idé och jag passar på att publicera receptet då jag vill ha det kvar även om jag inte gör den här varje år.
Och ja - den känns lite 80-tal och antagligen kommer den från en tidning som Svensk Gam - förlåt Svensk Damtidning. Inte mindre god för det. :-) 

Silltårta

8-10 pers som huvudrätt och 20 pers som förrätt eller på buffé. Receptet går enkelt att dubblera om man vill göra till flera.
2 förpackningarn Hönökaka (totalt 6 halvmåneformade kakor)
smör
ca 5 dl riven vällagrad Västerbottensost
1 dl finhackad gul lök
3 dl gräddfil
6 hårdkokta skivade ägg
1-2 krm vit- eller svartpeppar
ca 2 dl majonnäs
2-3 dl mycket finstrimlad grönsallad
1 burk inlagd festsill med lök, 600 g (gissar att detta kan vara en löksill)
1 burk senapssill (ca 260 g)
1 burk tomatsill (275 g)
Till garnering
1 1 1/2 dl finhackad gräslök
lökringar av röd eller gul lök
hel färsk dill

Bred smör på samtliga Hönökakor. Lägg 2 av bröden på ett uppläggningsfat eller bricka så de bildar en rund botten. 
Fördela och bred ut den rivna osten samt strö över den hackade löken. Bred ut gräddfilen över osten. 
Lägg på 2 nya bröd och se till att skarven kommer med en viss förskjutning gentemot den undre skarven. Täck dessa bröd  med de skivade hårdkokta äggen. Krydda äggskivorna med nymald peppar samt bred majonnäsen över. 
Lägg på de sista 2 bröden och täck dessa med med ett tunt lager mycket finstrimlad grönsallad. Skär den inlagda sillfilén  i lagom bitar och lägg dem som en yttre ring på tårtan. 
Forsätt med en mellanring av senapssill  och slutligen tomatsillen i mitten. Garnera silltårtan med finhackad gräslök, lökringar av röd eller gul lök samt små dillvippor. 








Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...