20 juni, 2016

Nordafrikanska smaker som rockar



Just nu håller vi på att flytta till ny lägenhet och att tömma skafferiet och frysen har blivit en mission. Alltså söker jag rätter med så många ingredienser och kryddor som möjligt. Det intressanta är att jag har det mesta hemma. T ex hade jag en påse med sumak som jag köpt för väldigt länge sen. Den kom väl till pass i kryddblandningen Za'atar med sumak, sesamfrön och timjan...inte sista gången jag använde sumak då den har en god syrlig smak. Vet inte riktigt varför den blivit en hyllvärmare. Här hittar du receptet på kryddblandningen som skriver att kryddblandningen passar på grillspett, köttbullar och även grillade grönsaker.


Za'atar

75 g sesamfrön
3 msk torkad timjan
3 msk malen sumak

Rosta sesamfrön i torr panna. Låt fröna svalna och tillsätt timjan och sumak.


Sister Food är en trevlig matblogg som jag hittar till då och då. Det här receptet på nordafrikanska köttbullar med en plommoncouscous var verkligt goda. Ursprungligen kommer det från Marcus Samuelssons bok Streetfood. Jag hade kycklingfärs hemma och det fungerade minst lika bra som lammfärs i köttbullarna.
Att blanda couscous med Ras el Hanout var jättegott. Jag älskar smaken av kardemumma i mat. Eftersom kryddblandningen inte fanns på vår ICA så blandade jag en egen lite efter det här receptet. Men du hittar också ett jättehärligt recept hos Sister Food under den här länken. 

Vi är snart i mål med att ha ganska så tom frys och ett ganska så tomt skafferi...och en hel del kvar i kylen. Tallriken ovan kanske inte ser så spännande ut men smakerna var så bra!!

Nordafrikanska köttbullar med plommoncouscous


4-6 portioner
1/2 tsk malen kummin
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk cayennepeppar
125 g kycklingfärs
1/2 kg lammfärs
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk za'atar
1 kvist persilja, hackad
1 kvist mynta, hackad
1/2 dl olivolja

Plommoncouscous:
4 dl couscous
4 dl vatten eller kycklingbuljong
1 msk ras el hanout 
salt och peppar
4 vitlöksklyftor, grovhackade
1 gul lök, skalad och strimlad
1 dl sötmandel, hackad
1/2 dl olivolja
1/2 chili, urkärnad och finhackad
4 plommon, urkärnade och tärnade
1 dl vitt vin
2 msk farinsocker
saft av 1 citron
2 kvistar dragon, hackade
salt och svartpeppar

Rosta kummin, koriander och cayennepeppar i en torr, het stekpanna i 1/2 minut. Blanda de rostade kryddorna med resten av ingredienserna i en stor skål. Täck den med plastfolie och ställ in i kylen i 1 timme.
Forma smeten till köttbullar. Stek köttbullarna i olivolja i en het stekpanna tills de är genomstekta. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Lägg couscous i en skål och slå över kokande vatten eller buljng. Rör om, täck skålen med plastfolie och låt den svälla i rumstemperatur i 5-10 minuter. Blanda i ras en hanout, salt och peppar.
Fräst vitlök, lök och mandel i olivolja. Tillsätt chili, plommon, vitt vin och farinsocker. Låt koka ihop på svag värme i en minut. Tillsätt citronsaft, dragon, salt och peppar. Vänd ner blandningen i couscousen.

Ras el hanout

2 tsk korianderfrön
1 1/2 tsk kumminfrön
1/2 tsk kardemummafrön
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk svartpepparkorn
1/2 tsk kryddpeppar
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald kanel
1/2 tsk paprikapulver
Rosta fröna och pepparkornen i en tjockbottnad stekpanna i ca 2 minuter under omrörning.
Mal de varma fröna och kornen i en mortel eller mixer
Tillsätt övriga kryddor.
Mal alltsammans till en jämn blandning.
Låt svalna.
Förvara kryddblandningen i lufttät burk.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...