04 juni, 2016

8 bästa såser på majonnäs - jättebra länktips

Ibland springer man på så himla bra grejer och när jag letade efter en Sauce Mousseline som jag trodde var majjo med vispad grädde så hittade jag den här sidan Kostmedveten där det finns inte mindre än 8 variationer på majonnäs och två grundrecept på majonnäs, en vanlig och med lägre fettinnehåll. Självklart är det en länk som jag vill dela med mig av till dig som läser.

Sen kan jag inte låta bli att lägga till min egen variant på majonnäs. Jag gillar ju att ta vara på hela ägget och inte slänga vitan.
Alltså utgår jag ifrån ett helt ägg och kör med antingen mixerstav eller elvisp.

Majonnäs
1 ägg, normalstorlek
0,5 msk dijonsenap
0,5 mks svensk söt senap
0,5 msk rödvinsvinäger
1 nypa socker
1/4 tsk salt
vanlig majsolja

Lägg alla ingredienser i en mixerskål förutom oljan. Häll över oljan droppvis medan du mixar. När majonnäsen börjar bli fast och fördela sig i drivor - det går i ganska mycket olja är majonnäsen klar. Smaka av med lite mer senap, socker, salt eller vinäger tills du har en bra smak. Själv tycker jag att det kan vara en kraftig smak och smakar av rätt rejält. Det blir en bra bas till olika såser och i t ex en potatissallad.
Ofta blandar jag majonnäsen med gräddfil, fil, crème fraiche, kesella osv för att få såsen mindre fet.

Min favoritsås!
En av mina favoritsåser är att plocka massor av olika gröna örtkryddor i frysen och blanda med majonnäs, crème fraiche lite extra salt och servera till t ex grillad eller stekt fisk.*

*Uppdaterat recept och tips


2 kommentarer:

Maria sa...

Har det där gamla receptet på kokt majonnäs återupplivats? Ojojoj, då roterar nog matskribenten Bullen (han med pilsnerkorven på burk) i sin grav. Han hade mycket starka åsikter om personer som använder det receptet, såg jag i hans kokbok, hittad på loppis.

Kinna sa...

Hej Maria! Aldrig testat den kokta och föredrar en vanlig men alternativet tycker jag är bra att det finns.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...